U bent hier

Geelse familie doet onaangename ontdekking op kerkhof: “Wie doet nu zoiets?”

Geel
31.10.2019 - 15.19u
Door: Mark Jaspers

Nabestaanden van Josephus en Maria Vansant-Vandyck ontdekten deze week dat onderdelen verdwenen zijn van het graf van het echtpaar. De familie reageert onthutst. "Wie doet nu zoiets?"

In de aanloop naar Allerheiligen brengen heel wat families de laatste rustplaats van geliefden in orde. Het kerkhofbezoek van de Geelse familie Vansant kreeg echter een extra donker randje. Een kleinzoon van Josephus en Maria Vansant-Vandyck ontdekte deze week bij zijn maandelijkse bezoekje dat er bepaalde stukken verdwenen zijn van hun graf op de begraafplaats naast de Sint-Dimpnakerk.

"Iemand heeft de twee portretjes van de man en vrouw van de gedenkplaat verwijderd, net als de twee kruizen uit marmer die op de zerk lagen", vertelt Frank Pauwels, die met een achterkleindochter van het koppel is gehuwd. "Die kruizen lagen mogelijk een beetje los en waren zo misschien gemakkelijk mee te pakken.

Maar dat kan zeker niet gezegd worden van de twee portretfoto's, die met een soort sterke lijm aan de plaat vastgekleefd waren. Daar moet je al flink wrikken met een plamuurmes om het los te peuteren. Het zou me dan ook verbazen als die foto's niet onbeschadigd zijn."

Einde concessie

Ondanks het emotionele leed zitten de familieleden ook met heel veel vragen. "Wie haalt het in zijn hoofd om onderdelen van een graf te stelen? Dat doe je toch niet? Een andere vraag is waarom ze net die onderdelen meegenomen hebben. De foto's noch de kruisen zijn iets waard.

En als het om de foto's te doen was, waarom staan de portretjes van de mensen in het graf ernaast nog wel gewoon op de zerk? Die zijn gewoon en zonder veel moeite op te pakken."

Omdat de familie zelf op onderzoek probeerde uit te trekken, ontdekte ze wel dat de concessie op het graf in feite vorig jaar afliep: een halve eeuw na het laatste overlijden van de echtelieden. "Dat zagen we op de namenlijst van graven waarvan de concessie afloopt en die in principe moeten verwijderd worden.

Die lijst hing aan de aanplakborden achter de kerk. Waarschijnlijk heeft er ook wel een bordje bij het graf gestaan, maar dat was alleszins al een tijdje weg. Wij hebben intussen meteen de concessie verlengd. Maar het zou me wel verbazen dat de stadsarbeiders begonnen zijn met de verwijdering door enkel de foto's en kruizen weg te nemen." De zaak wordt nu verder onderzocht.

Bron GVA - 31/10/19 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto