Van 7 tot 17 oktober vindt naar jaarlijkse gewoonte de Week van de Fair Trade plaats. De Geelse fair tradetrekkersgroep is een bende enthousiastelingen die Geel reeds jaren op de kaart zetten als het om fair trade gaat.

Elke keer weer worden hun creatieve ideeën in acties omgezet en daar zetten ze zich 100% voor in. Alleen hebben ze dit jaar hun grootse ideeën moeten vervangen door coronaveilige ideeën en het mag gezegd worden: dat is gelukt!

Geel is een fair tradegemeente. Duurzaam aankopen in het zuiden gaat hand in hand met een versterking en ondersteuning van producten van dichtbij, de korte keten economie, lokale en faire productie, streek- en hoeveproductie en toerisme.

Het stadsbestuur draagt het label fair trade gemeente uit en volgt nieuwe evoluties in het landschap van duurzaam produceren en consumeren op om deze te ondersteunen. Lokale initiatieven kunnen partnerschappen aangaan met bijvoorbeeld de Geelse Oxfam Wereldwinkel en andere faire of duurzame winkels.

Tegelijk moet voldoende aandacht gaan naar onze eigen lokale producenten, handelaars, landbouwers en ambachten. Ook dat is duurzaam en fair.
Het label van Fair trade gemeente verdient Geel niet zomaar.

De stad neemt heel wat initiatieven om lokale handelaars, die actief bezig zijn met fair trade, te ondersteunen. Je kunt onze score op www.fairometer.be/gemeente/geel bekijken.

Week van de Fair Trade

Elk jaar gaan verschillende handelaars en organisaties actief aan de slag tijdens de Week van de Fair Trade. Uiteraard laat de Geelse fair tradetrekkersgroep tijdens deze periode ook van zich horen:

- Bakkers in Geel worden opgeroepen om ook speculoospasta en choco te verkopen in hun winkel. Bakker Steurs en bakker Verlooy zijn van de partij!

- De Geelse horeca wordt opgeroepen om tijdens de Week van de Fair Trade een fair trademenu aan te bieden.

- Je vindt een fair tradereceptenboekje met tips van Geelse ambtenaren op www.geel.be/fair-trade-receptenboekje.

Zelf aan de slag met fair trade?

- Je kunt al snel enkele producten op je boodschappenlijstje vervangen door fair tradeproducten.

- Goesting om te koken? Bekijk dan het Geelse fair trade receptenboekje op www.geel.be/fair-trade-receptenboekje.

- Door rechtstreeks bij onze boeren te kopen, help je eerlijke handel een handje vooruit. Het aanbod van de Geelse boeren ontdek je op www.lekkergeel.be en op www.rechtvanbijdeboer.be.

- Met de Fair Trade Ecocyclo fiets je langs locaties met een link naar fair trade en lokale, duurzame voeding. De dienst toerisme en stadsanimatie biedt een gratis gids aan.

- Wil je eerlijke handel in de kijker zetten? Daar heeft dienst gelijke kansen een handig label voor bedacht. Vraag het label aan bij gelijke.kansen@geel.be en hang het voor je raam. Bij sommige cafés en restaurants kun je het label al vinden. Vraag naar hun fair trademenu en geniet van een stukje eerlijke wereld.

- Wil je met je school of je bedrijf eerlijke handel een duwtje in de rug geven. Inspiratie vind je op www.fairtradebelgium.be.

Fair tradetrekkersgroep

In Geel is er een enthousiast team van vrijwilligers actief bezig met het uitdragen van fair trade. Wil je hen versterken? Of wil je eerst meer informatie? Neem contact op met gelijke.kansen@geel.be.