Corona uit Geel zorgt voor beelden van afschuwelijke taferelen in de partnerlanden van Cunina, de Vlaamse ngo die een betere toekomst schenkt aan kansarme kinderen in de armste regio's ter wereld.

In Nepal is er een schrijnend tekort aan zuurstof, beademingsapparatuur en ic-bedden om patiënten in kritieke toestand te behandelen.

De intensievezorgafdelingen zijn al wekenlang volzet en mensen sterven letterlijk op straat. Witte vlaggen hangen uit de ramen van vele huizen in Peru, officieel het zwaarst getroffen land door Corona, wat betekent "wij lijden honger en kunnen het niet langer trekken".

In Brazilië komen hulpverleners zelfs tot in de favela's om lijken op te halen. De economie staat er op instorten en de armen dragen hiervan de grootste gevolgen.

Cunina helpt kansarme kinderen via peterschappen en educatieve projecten in Nepal, de Filipijnen, Haïti, Oeganda, Zuid-Afrika, Peru en Brazilië.

Sophie Vangheel, stichter-voorzitter van Cunina, is er rotsvast van overtuigd dat educatie de beste manier is om een kansarm kind uit de vicieuze cirkel van armoede te halen.

"De focus van Cunina ligt op het onderwijs, maar als onze petekinderen en hun gezinnen in nood zijn, kunnen we de ogen niet sluiten en doen we aan noodhulp", aldus Sophie Vangheel.

"In België loopt de vaccinatiecampagne op volle toeren, maar in vele Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen is slechts een klein deel van de bevolking gevaccineerd.

Dat zorgt voor de zoveelste coronagolf en legt de economie plat. Kansarme families in onze partnerlanden hebben geen sociaal vangnet zoals wij. Een lockdown betekent voor hen honger lijden en nóg dieper in de armoede wegzakken."

"Via onze website kan je een voedselpakket van 40 euro schenken", laat Sophie weten. "Voor alle donaties van 40 euro of meer kan je 45 procent recupereren.

Een voedselpakket kost je dus eigenlijk maar 22 euro. Je kan ook een vrije gift doen voor coronanoodhulp. Deze giften worden besteed naargelang de noden van elk partnerland.

Zo kochten we in Nepal ic-bedden aan en hebben we een intensievezorgafdeling opgestart in Sankhuwasbha, een district in de Himalaya waar we met Cunina onze project- en peterschapswerking hebben.

Daar is slechts één ziekenhuis en tot enkele weken geleden was er geen intensievezorgafdeling voor een bevolking van maar liefst 159.000 inwoners. Deze mensen hebben onze hulp harder nodig dan ooit."

In het verleden deed Cunina ook aan noodhulp zoals tijdens de aardbeving in Nepal in 2015. Toen kocht de ngo om en bij de achtduizend schoolpakketten aan en zorgden ze voor nieuwe dakplaten voor zesduizend gezinnen zodat de bewoners in een mum van tijd hun verwoeste woningen konden herstellen.

Word peetouder bij Cunina: www.cunina.org

Doe een vrije gift: www.cunina.org/doe-een-gift

Koop een voedselpakket: www.cunina.org/steun-een-project