U bent hier

'Geen blanco cheque tekenen over sporthal Witbos Noorderwijk' : punt verdaagd - opinie

Herentals
14.02.2019 - 02.08u
Door: Herman Gezelle

Lokaal bestuur Herentals koestert al langer het plan om een nieuwe sporthal te bouwen in Noorderwijk. Maar de afsprakennota die ze daarover afsloot met golfclub Witbos doet menig wenkbrauw fronsen bij de oppositie.

Om de nood aan sportinfrastructuur in Noorderwijk te lenigen, sleutelt het stadsbestuur al verscheidene jaren aan plannen om een compleet nieuwe multifunctionele sporthal te bouwen op het voormalige militaire domein Kamp A op de grens van Noorderwijk met Oosterwijk.

Door allerlei procedures liep dat project al flink wat vertraging op, maar de stad ging intussen wel al samenzitten met de eigenaars van golfclub Witbos over hetzelfde legerdomein.

Dat resulteerde in een 'memorandum van overeenstemming' dat de gemeenteraadsleden dinsdagavond voor de kiezen kregen.

Dat dit meteen tijdens de allereerste echte zitting van de nieuwe legislatuur gebeurde, zorgde wel voor heel wat tegenkanting. "Dit dossier is veel te belangrijk om zomaar af te haspelen, terwijl we niet de kans hebben gekregen om deze discussie grondig te voeren", zei voormalig burgemeester Jan Bertels (Sp.a), voor het eerst in de oppositie.

"Zo'n memorandum is geen onschuldige tekst, partijen kunnen er zich later op beroepen. In deze tekst gaan we tegenover de eigenaars allerlei verbintenissen aan die heel wat vragen oproepen. In feite tekenen we een blanco cheque."

'Fiscale optimalisatie...'

Onder meer de passage dat de stad mee zou zoeken naar een ‘fiscale optimalisatie’ voor de eigenaars stemde de oppositie zeer ongerust. Volgens sportschepen Yoleen Van Camp (N-VA) is het memorandum vooral bedoeld om te bekijken of bepaalde pistes in de ontwikkeling van de sporthal kans op slagen hebben.

Toch stelde burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) voor om op de vraag van Sp.a en Groen in te gaan en het punt te verdagen naar een latere zitting. Het dossier komt dan eerst nog op een speciale commissievergadering...

Bron GVA -  verschijningsdatum 14/2/2019 - HO -dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.

Opinie  : 'Al duidelijk spanningsveld binnen coalitie N-VA - CD&V?'

'Yoleen Van Camp wist afgelopen raad nog niet half waarover het memorandum eigenlijk inhoudelijk ging', klinkt het bij de Sp.a oppositie. Van Camp zei : 'Dit is het memorandum zoals dat onder het vorig bestuur onderhandeld is...'

Jan Bertels (Sp.a) reageerde scherp op Van Camp's onwetendheid  : 'Ah, ik zal u de verschillen eens aantonen : onder meer fiscale optimalisatie, er staat géén exacte plek mee in waar sporthal komt.'

Op dat moment besefte burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) dat ze dringend moest inbinden en redder in hoge nood spelen. Yoleen Van Camp kreeg van de burgemeester de sporthal-wind strak van voor.'

Frans Van Veldhoven / Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto