Er is reactie vanuit politieke hoek in de Kempen. Raadslid Peter Bellens (CD&V) uit Herentals stelt op zijn website dat er geen sprake mag zijn van gestructureerde stroompannes in de Kempen. Bellens is ook deputé bij de provincie Antwerpen.

Zoiets zinloos kan volgens Bellens alleen maar rond een tafel in Brussel bedacht worden.

Peter Bellens: "Willen Melchiro Wathelet en Elia de Kempen terug naar de middeleeuwen?

Als we de kranten mogen geloven hebben staatssecretaris voor Energie Wathelet en hoogspanningsnetbeheerder Elia een driestappenplan klaar om het land niet zonder licht te zetten in de winter.

Eén van die stappen is eenvoudig: in landelijke gebieden enkele uren de elektriciteit afzetten om in de steden zeker stroom te hebben. Zo’n plan kan natuurlijk alleen maar rond een tafel in een grootstad zoals Brussel ontstaan. Is het voor sommigen daar dan echt zo moeilijk te begrijpen dat er buiten de steden ook miljoenen mensen wonen die recht hebben op een waardig leven ?

Laten we slechts één voorbeeld nemen : de hulpverlening.

In landelijke gebieden liggen de aanrijtijden van hulpdiensten zoals ziekenwagens in normale omstandigheden al hoger dan in de stedelijke centra. Er werd al door verschillende instanties aangetoond dat er meer en meer een beroep wordt gedaan op de hulpdiensten, onder meer door de vergrijzing ,door een aantal welvaartsziekten,enz… Voor vele mensen is het dus van levensbelang om zo spoedig mogelijk in een ziekenhuis te worden afgeleverd. Ik durf er haast niet aan denken welk risico er wordt genomen als ze in de Kempen gedurende twee uur de elektriciteit en dus ook de verlichting afsluiten in de vooravond.

Ik kan alleen maar hopen dat staatssecretaris Wathelet en zijn kornuiten van de netbeheerder het licht zullen zien en naar meer redelijke oplossingen gaan zoeken om eventueel stroomgebrek te voorkomen."

n.v.d.r.  De CD&V zit mee in de federale regering...