U bent hier

Geen kermis op Steenweg (Achterbos) en in Postel, zondagse dierenmarkt geannuleerd

Mol
15.10.2020 - 18.52u
Door: Mark Jaspers

Na de alarmerende besmettingscijfers van de afgelopen dagen heeft het gemeentebestuur uit voorzorg beslist om de kermissen van Steenweg (Achterbos) en Postel alsnog te annuleren.

Ook onze zondagse dierenmarkt gaat dit weekend niet door. De besmettingscijfers liggen momenteel veel te hoog om samenkomsten in de vrijetijdssfeer veilig te laten doorgaan.

Voor een beslissing over de kermissen van de week nadien (Meyers en Millegem) wachten we nog op de richtlijnen die we op vrijdag 16 oktober krijgen vanuit de nationale overheid.

Het spreekt voor zich dat ook hier het risico op annulering dreigt. We roepen alle overige organisatoren op om zeer kritisch naar het eigen event te kijken, zelfs al voldoe je aan de coronarichtlijnen.

Toen we in de loop van augustus moesten beslissen over de kermis in Sluis lag het incidentiecijfer op 20 per 100.000 inwoners. Dit is de laagste alarmeringsdrempel.

Voor de kermis in Heidehuizen vorige week lag het incidentiecijfer al op 80 per 100.000, wat op zich al vier keer hoger lag dan eind augustus. Voor beide kermissen hebben we binnen de crisiscel na zorgvuldige afweging besloten dat ze op een coronaveilige manier konden georganiseerd worden.

Snelle stijging

De laatste dagen is dit cijfer razendsnel gestegen naar meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners, wat betekent dat het virus zich momenteel snel en sterk verspreidt.

We zien ook een forse toename van ziekenhuisopnames, inclusief patiënten die verzorging nodig hebben op intensieve zorgen. In die situatie vinden we het als gemeentebestuur niet verantwoord om kermissen of een zondagse dierenmarkt te organiseren. We vinden dit uiteraard bijzonder jammer voor de betrokken foorreizigers, marktkramers en bezoekers.

Komende weken?

Vrijdag 16 oktober verwachten we van de Nationale Veiligheidsraad duidelijke regels voor de komende weken. De beslissing over de kermis van Millegem en Meyers (start in weekend van 24 en 25 oktober) zal volgende week genomen worden op basis van de nieuwe nationale richtlijnen en de verdere evolutie van de besmettingscijfers in onze gemeente.

De nieuwe regels maken hopelijk ook duidelijk wat er de komende weken moet gebeuren met onze zondagse dierenmarkt en de dinsdagmarkt.

Andere organisatoren

De afgelopen uren heeft het gemeentebestuur contact opgenomen met enkele organisatoren van eetfestijnen dit en komend weekend. We hebben hen het duidelijke advies gegeven om deze alsnog niet te laten doorgaan en/of over te schakelen op take-away.

In deze situatie vinden we het niet haalbaar om – zelfs mits het zo goed mogelijk opvolgen van de horecarichtlijnen – dergelijke samenkomsten veilig op één binnenlocatie te organiseren. Deze verenigingen kunnen een aanvraag indienen voor de recent goedgekeurde coronasubsidies om de verloren kosten deels te recupereren.

Meer info: communicatie, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be

imageMeer nieuws

Grobbendonk lost plaatsgebrek op kerkhof op

Grobbendonk lost plaatsgebrek op kerkhof op
Grobbendonk 21.10.2020 - 05.04u

Zanger en gitarist Spencer Davis (81) overleden

Zanger en gitarist Spencer Davis (81) overleden
Internationaal 21.10.2020 - 01.36u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 20.10.2020 - 21.43u

Kermissen in Millegem en Meyers gaan niet door

Kempen regio | Mol 20.10.2020 - 21.42u

E-commerce moet horecasector redden

E-commerce moet horecasector redden
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 20.10.2020 - 21.27u

Delhaize en Colruyt sluiten supermarkten uur vroeger op vrijdag

Delhaize en Colruyt sluiten supermarkten uur vroeger op vrijdag
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 20.10.2020 - 21.03u

Kasteel de Merode in Westerlo krijgt opknapbeurt

Kempen regio | Westerlo 20.10.2020 - 20.09u

Stad Nijlen veilig voor eekhoorns

Stad Nijlen veilig voor eekhoorns
Kempen regio | Nijlen regio 20.10.2020 - 19.42u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto