U bent hier

Geen lichtstoeten van Rozenberg en Ginderbuiten in 2020

Mol
09.04.2020 - 10.52u
Door: Mark Jaspers

De lichtstoeten van Rozenberg en Ginderbuiten beslisten in onderling overleg om dit jaar geen editie te organiseren. Door de coronacrisis kunnen de wagenbouwers de komende weken onmogelijk aan de slag in de barakken.

Daarnaast bestaat er op dit moment nog geen duidelijkheid over het al dan niet mogen doorgaan van grote evenementen in de zomermaanden en het vroege najaar.

De veiligheid en gezondheid van de wagenbouwers en de vele duizenden bezoekers hebben de hoogste prioriteit voor beide lichtstoeten. Deze beslissing biedt bovendien de beste bescherming voor de toekomst. In 2021 zullen beide lichtstoeten er opnieuw staan.

Na overleg met het gemeentebestuur kwamen beide lichtstoeten unaniem en solidair tot het besluit om dit jaar geen lichtstoet te laten doorgaan. De wagenbouwers werden inmiddels door hun eigen bestuur op de hoogte gebracht.

Verdere toekomst

Uiteraard gebeurt de annulering met spijt in het hart. Deze moeilijke beslissing biedt voor de verdere toekomst van onze lichtstoeten evenwel de beste bescherming. Door het vermijden van grote organisatie- en promotiekosten, blijven beide lichtstoeten – erkend als Vlaams immaterieel erfgoed - financieel gezond.

Beide lichtstoeten kondigen dan ook met absolute zekerheid aan dat ze in 2021 opnieuw zullen bewijzen dat Mol met twee unieke lichtstoeten 'dé wereldhoofdstad is van de lichtstoeten'. Deze beslissing is uiterst bijzonder. Met uitzondering van beide wereldoorlogen zijn onze inwoners vertrouwd met een jaarlijkse traditie die teruggaat tot in 1885.

Steun van het gemeentebestuur

Het gemeentebestuur stond de afgelopen dagen in nauw contact met beide lichtstoeten. Ook in de toekomst zullen ze op onze logistieke, financiële en promotionele steun kunnen blijven rekenen.

De vastberadenheid van beide besturen en de wagenbouwers sterkt ons in het vertrouwen dat deze unieke traditie nog vele jaren zal blijven bestaan. Rozenberg Lichtstoet zou dit jaar normaal plaatsvinden op zaterdag 12 september, Ginderbuiten Lichtstoet was voorzien op zaterdag 26 september.

Meer info

ü Lichtstoet Rozenberg, www.rozenberglichtstoet.be

ü Lichtstoet Ginderbuiten, www.lichtstoet.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto