Bij de volgende lokale verkiezingen zal u niet langer verplicht zijn om naar de stembus te gaan.

De Vlaamse regering schaft de opkomstplicht voor de gemeenteraads- en de provincieverkiezingen af.

En, ook de burgemeester zal vanaf 2024 op een meer rechtstreekse manier verkozen worden.

De hervorming van de kiesregels stond al in het regeerakkoord en nu heeft de regering een voorontwerp van decreet goedgekeurd.

Ook de manier waarop de burgemeester wordt aangeduid, verandert. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie, wordt vanaf 2024 automatisch burgemeester.

Bovendien heeft de lijsttrekker van de grootste lijst vanaf de volgende verkiezingen 14 dagen lang een exclusief initiatiefrecht om een coalitie te vormen.

De regering wil op die manier de partijpolitieke afspraken achter de schermen, waarbij bedisseld wordt wie burgemeester wordt of waarbij partijen met een voorakkoord de grootste lijst buitenspel zetten, aan banden leggen.

Daarnaast verdwijnt over 4 jaar ook de invloed van de lijststem. Nu is het zo dat kandidaten met weinig voorkeurstemmen toch verkozen geraken, omdat ze een goede plaats op de lijst hadden.

Dat gaat dan soms ten koste van kandidaten die op een lagere plaats stonden, maar wel meer stemmen haalden. Vanaf 2024 zullen alleen nog de voorkeurstemmen bepalend zijn.

(VRTNWS)  Foto Lakenhal Herentals / A. Leys / Nnieuws.