De Oscar voor beste niet-Engelstalige film is gewonnen door de Iraanse film "A separation", de grote favoriet. Voor "Rundskop" blijft het dus bij een nominatie. "Als zij winnen, zal ik juichen", had Michaël R. Roskam nog gezegd op de rode loper.


"A separation", een film over een koppel dat op scheiden staat, was de gedoodverfde favoriet. Regisseur Asghar Farhadi kreeg de Oscar uit handen van actrice Sandra Bullock. Roskam en Schoenaerts klapten mee en feliciteerden de winnaars. Farhadi toonde zich verheugd in zijn speech omdat Iran "eens wordt genoemd vanwege de cultuur en niet vanwege agressie of geweld".

Ook de Vlaamse coproductie "A cat in Paris" heeft niet gewonnen in de categorie beste animatiefilm. Het beeldje ging naar "Rango". Om de avond toch nog een beetje een Belgisch tintje te geven, moest "The artist" daarna de Oscar voor beste soundtrack winnen, wat ook gebeurde. De soundtrack van de film werd ingespeeld door het Brussels Philharmonic en het Brussels Jazz Orchestra.

"Massahysterie in België"
Schoenaerts en Roskam waren er zich bij hun aankomst van bewust dat de nominatie van "Rundskop" heel wat heeft losgemaakt. "We weten niet wat er allemaal gebeurt in België, maar het moet een soort van massahysterie zijn. De mensen worden gek", zei Schoenaerts.

"Dit voelt een beetje als meespelen in de wereldbeker", voegde de acteur er nog aan toe. Hij beseft dat hij 'hot" is in Hollywood, maar wil niets overhaasten. "Je mag geen beslissingen maken tijdens de hype."

Regisseur Roskam toonde zich op de rode loper realistisch over zijn kansen. ""A separation" is de grote favoriet. Als zij winnen, zal ik juichen. Je kan een Oscar winnen, maar je kan hem niet verliezen."

'The Artist' de allerbeste
Helemaal was het Hollywoodfeest compleet toen Tom Cruise bekend maakte dat 'The Artist' (foto) door de Academyleden werd verkozen tot beste film. De film won zo uiteindelijk vijf Oscars, net als 'Hugo'.

Meryl Streep kreeg eindelijk haar derde Oscar. Streep kreeg de prijs voor haar vertolking van Margaret Thatcher in 'The Iron Lady'. Het was al van 1983 geleden, met Kramer vs Kramer, dat La Streep nog eens een Oscar in ontvangst mocht nemen. Nochtans versierde zij in haar rijke carrière al 17 (!) nominaties.

'Belgische' soundtrack van The Artist wint Oscar
Geen Oscar voor Rundskop, maar ons land viel toch niet geheel buiten de prijzen. De soundtrack van de 'stille' film The Artist won een gouden beeldje. Die muziek werd uitgevoerd door het Brussels Philharmonic.

Meteen na de bekendmaking van de Oscar voor de soundtrack van The Artist klonken er vredekreten vanuit het Flageygebouw. Daar werd de uitreiking met veel aandacht gevolgd door leden en sympathisanten van het Brussels Philharmonic.


Oscar-winnaars
Film The Artist
Acteur Jean Dujardin - The Artist
Actrice Meryl Streep - The Iron Lady
Regisseur Michel Hazanavicius - The Artist
Mannelijke bijrol Christopher Plummer - Beginners
Vrouwelijke bijrol Octavia Spencer - The Help
Animatiefilm Rango
Niet-Engelstalige film A Separation (Iran)
Documentaire Undefeated
Originele script Woody Allen - Midnight in Paris
Aangepaste script Alexander Payne - The Descendants
Art Direction Hugo
Kostuumontwerp The Artist
Make-up The Iron Lady
Cinematografie Hugo
Filmmontage The Girl with the Dragon Tattoo
Visuele effecten Hugo
Geluid Hugo
Geluidsmontage Hugo
Originele muziek The Artist
Originele nummer Man or Muppet - Bret McKenzie - The Muppets
Korte animatiefilm The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
Korte speelfilm The Shore
Korte documentaire Saving Face

(Bron vrt/nos/bbc/fox)