Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Geen PFAS-verontreiniging vastgesteld aan site Klokkenlaan Nijlen

Na het ontdekken van de PFAS vervuiling in de buurt van de 3M fabriek in Zwijndrecht bleek dat deze stof mogelijk ook aanwezig zou kunnen zijn op terreinen waar met blusschuim werd of wordt gewerkt.

In Nijlen zou dit mogelijk het geval zijn op het grasplein aan de O.L.Vrouw kerk, vanwege brandweeroefeningen in het verleden. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft daar een verkennend bodemonderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van PFAS.

Uit de analyse van de stalen blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor een PFAS-verontreiniging in de bodem en in het grondwater. Daarom worden de tijdelijke voorzorgsmaatregelen opgeheven.

Resultaten verkennend bodemonderzoek zijn geruststellend

In juni 2021 besliste de Vlaamse Regering om alle locaties in kaart te brengen met een verhoogd risico op PFAS-verontreiniging.  In het kader van deze inventarisatie werd een specifiek op PFAS gericht verkennend bodemonderzoek uitgevoerd op de site aan de Klokkenlaan.

De meetresultaten tonen aan dat er geen aanwijzingen zijn voor een ernstige verontreiniging met PFAS in de bodem of in het grondwater. Daarom zijn er geen maatregelen of verdere bodemonderzoeken nodig.

Opheffing voorzorgsmaatregelen

Lokaal bestuur Nijlen nam geen enkel risico en nam voorzorgsmaatregelen op de site aan de Klokkenlaan. Deze worden nu opgeheven. Het grasveld zal opnieuw vrij toegankelijk zijn. De omwonenden krijgen een brief over het opheffen van de tijdelijke voorzorgsmaatregelen.

Meer weten?

Alle informatie en de meest recente updates rond PFAS vind je op de centrale website www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.

Klokkenlaan, Nijlen, België

Deel dit artikel