De bunkers voor de opslag van laagradioactief afval in ons land zitten vol. De afvalbeheerder Belgoprocess start in Dessel met de bouw van een tijdelijke opslagplaats voor 5.000 vaten nucleair afval.

Het overheidsbedrijf Belgoprocess, dat verantwoordelijk is voor de verwerking van het nucleair afval in ons land, waarschuwt in zijn jaarrapport dat de opslagcapaciteit voor laagradioactief afval bijna volledig is ingevuld. Als niet snel iets gebeurt, dreigt de verwerking stil te vallen.

In een opslaggebouw in Dessel staan zo'n 50.000 vaten, evenveel als acht olympische zwembaden, te wachten op hun definitieve berging, maar door problemen met de vergunning laat de noodzakelijke bergingsinstallatie al jaren op zich wachten.

Belgoprocess heeft daarom van de nucleaire waakhond FANC de goedkeuring gekregen om het gebouw 151X op de site in Dessel uit te breiden. De bunker krijgt een bijgebouw waar nog eens 5.000 vaten met nucleair afval kunnen worden opgeslagen.

In de vaten zit radioactief afval dat enkele honderden jaren schadelijk blijft, zoals besmette veiligheidskledij, gereedschap, vervangstukken en filters uit de kerncentrales, maar bijvoorbeeld ook nucleaire apparatuur uit ziekenhuizen.

Bron De Tijd - verschijningsdatum 7/9/2019 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws License2Publish.