Met pijn in het hart hebben organisatoren van Heilige Huisjes besloten om, in navolging van zoveel andere activiteiten, de twaalfde jaargang van De Preekstoel dit jaar niet te laten doorgaan.

Nochtans stonden er weer 8 boeiende sprekers met diverse achtergrond klaar om tijdens de zomermaanden vanop de preekstoel van de Sint-Waldetrudiskerk een persoonlijk antwoord te komen formuleren op de vraag "Wat betekent het voor mij als ik zeg: ik ben Christelijk gelovig?".

Met deze formule slaagt Heilige Huisjes er immers al jaar na jaar in om elke dinsdagavond in juli en augustus om een goede 200 a 300 nieuwsgierige toehoorders van heinde en ver naar Herentals te laten afzakken.

Een goedgevulde kerk, met overtuigde, kritische, zoekende en niet-meer-zo gelovigen, die allemaal samen een half uur lang naar het verhaal en de getuigenis van de spreker van die week komen luisteren, voorafgegaan door stemmige orgelmuziek, en gevolgd door een gezellig samenzijn in de tuin van de pastorij: dat is de succesformule van De Preekstoel.

Door de coronamaatregelen echter zou dit alles slechts in beperkte mate realiseerbaar zijn. Er gelden beperkingen op het aantal bezoekers en zelfs voor zij die toegelaten kunnen worden, én voor de spreker, zou door de opgelegde minimumafstand veel van de sfeer en de kracht van De Preekstoel verloren gaan.

Gezellig napraten bij een glaasje Corsendonk zou al helemaal niet mogelijk zijn. Daarom leek het de organisatoren van Heilige Huisjes beter om De Preekstoel maar een jaartje over te slaan. De sprekers die dit jaar op het programma stonden worden sowieso opnieuw gevraagd voor de editie van 2021.