Het Studiecentrum voor Kernenergie SCK-CEN bevestigt dat er geen radiologische impact is voor de inwoners door de brand die vanmorgen uitbrak in ontmantelde reactor BR3. Daarom werd er geen enkel noodplan geactiveerd. Het gemeentebestuur voert wel preventief overleg met brandweer en politie.

De kleine brand die donderdagmorgen ontstond in de ontmantelde reactor BR3 bij het Studiecentrum voor Kernenergie SCK-CEN aan Boeretang veroorzaakte geen enkel gevaar voor de bevolking of voor de medewerkers. Reactor BR3 is ontmanteld en ligt stil sinds 1987.

De brand brak uit omstreeks 10 uur. De brandweer was onmiddellijk ter plaatse en had de brand snel onder controle. Het studiecentrum startte meteen met de nodige metingen en onderzoekt verder hoe de brand ontstond.

Uit 1962

De BR3 uit 1962 werd gekozen als het eerste project in Europa voor de optimalisering van ontmantelings- en decontaminatietechnieken en -procedés, om zicht te krijgen op de kosten en om nieuwe volumereductietechnieken voor secundair afval en minimalisering van stralingsdosissen voor het personeel te ontwikkelen.

De SCK•CEN is een Belgisch nucleair onderzoekscentrum. Het bevindt zich Mol waar de BR3 ook is gebouwd. De American Nuclear Society erkende de BR3 reactor in 1991 als een "Nuclear Historic Landmark". 

Update 16.55u :  “Kleine brand gebouw BR3 veroorzaakt door defect aan stofzuiginstallatie”

Het SCK•CEN stelt in een mededeling dat de kleine brand in gebouw BR3 te wijten is aan een defect in een stofzuiginstallatie. Het Studiecentrum voor Kernenergie onderzoekt de komende dagen in detail hoe de brand is ontstaan. SCK•CEN benadrukt dat het brandje geen gevolgen had voor mens en omgeving.

Op 27 november heeft rond 10 uur een kleine brand plaatsgevonden in het gebouw van de ontmantelde reactor BR3. De bedrijfsbrandweer van het Studiecentrum voor Kernenergie en de brandweer van Mol kwamen meteen ter plaatse. Zij konden de brand binnen het uur blussen.

Op het ogenblik dat het vuur ontstond, was er niemand aanwezig op deze locatie. Er raakte dan ook niemand gewond. De brand en de rookontwikkeling hadden geen gevolgen voor mens en omgeving. Uit de permanente metingen blijkt dat er geen radioactieve stoffen zijn vrijgekomen.

Pierre D'hondt, adjunct-directeur-generaal: “Het SCK•CEN bedankt alle interventiediensten voor het efficiënte optreden. Dankzij de vlotte samenwerking met onze eigen bedrijfsbrandweer en interne veiligheidsdiensten kon dit incident snel en veilig afgehandeld worden.”

Foto archief.