Mag er gezongen worden met oudjaar? Het was de afgelopen dagen en weken een van de meest gestelde vragen.

De Neteland-gemeenten (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar) bogen zich samen over dit dilemma.

Nieuwjaarszingen is een traditie in onze regio. Het is elk jaar een ongelooflijk succes. Net omdat het zingen steeds zoveel mensen op de been brengt, is het dit jaar niet haalbaar om het coronaproof te organiseren.

Ook bij elk mooi buitenalternatief dat op tafel werd gelegd, botsten we op de coronamaatregelen. Hoe overhandig je veilig snoep? Hoe voorkom je samenscholing? Mogen kinderen van verschillende gezinnen samen gaan zingen? En wat dan met de ouders die hen begeleiden?

'We besloten daarom met de Neteland-gemeenten om de traditionele manier van het nieuwjaarszingen in onze regio dit jaar af te gelasten', zegt Mien Van Olmen, burgemeester van Herentals.

'De verspreiding van het coronavirus stopt helaas niet voor één dag omdat het oudjaar is.

Neteland-alternatief: kinderenkunnen hun wensen toch overbrengen.

We werkten met de 5 Neteland-gemeenten een leuk alternatief uit waarbij alle kinderen van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar toch hun nieuwjaarswensen kunnen delen.'

Hoe?

1.Elk kind kan een tekening, gedicht, filmpje,... maken met zijn nieuwjaarswens.

2.Mama, papa, grote broer/zus kan de wens vervolgens delen op sociale media. Dit kan via een privéprofiel (liefst openbaar) op Facebook/Instagram of via het evenement https://bit.ly/nieuwjaarnetelandop Facebook. Plaats bij het bericht de hashtags #NieuwjaarNeteland #coronazingen2020. Op deze manier kunnen heel veel mensen de wens zien. Een leuk cadeautje.

Elk kind dat een nieuwjaarswens heeft ingestuurd, laat ook best zijn gegevens achter via www.nete.land/nieuwjaarszingen. Dit kan tot en met 27 december.

In ruil wordt er op 31 december een zakje met lekkers aan huis gebracht. Zo blijven kinderen die dag niet met een lege zingzak zitten.'

Hulp nodig?

'Kinderen die niet in de mogelijkheid zijn hun wens via sociale media te delen, kunnen hun tekening of wens ten laatste op 27 december afleveren via één van onderstaande opties.

•Grobbendonk: in de brievenbus van het gemeentehuis, Boudewijnstraat 4 of via nieuwjaarszingen@grobbendonk.be

•Herentals: in de brievenbus binnen in sporthal De Vossenberg (Markgravenstraat 107) tijdens de openingsuren of via jeugddienst@herentals.be

•Herenthout: in de brievenbus van het gemeentehuis, Bouwelse Steenweg 8oin de speciale wensbrievenbus aan de drie scholen en aan de pastorijovia jeugd@herenthout.be

•Olen: in de brievenbus van het sociaal huis, Lichtaartseweg 9 of via vrije.tijd@olen.be

•Vorselaar: in de brievenbus van het gemeentehuis, Markt 14 of via jeugd@vorselaar.be  Foto : archief Nieuwjaarkezoete 2019 / Johan Temmerman/ Nnieuws.

UPDAT : Ondertussen liet gouverneur Cathy Berx weten dat in heel de provincie Antwerpen nieuwjaarszingen verboden wordt.