Nu zondag viert Vlaanderen de 28e editie van Open Monumentendag. Jong en oud kunnen genieten van meer dan 850 gratis rondleidingen, wandelingen, tentoonstellingen, fietstochten, … op meer dan 560 opengestelde plekken.

Aanstaande zondag zetten honderden monumenten in Vlaanderen gratis de deuren open voor iedereen. Bezoekers kunnen binnenkijken in het huis van hun dromen, zich laten verrassen door erfgoed in de buurt, een kijkje nemen in voorbeeldige herbestemmingen en restauraties, bekend en minder bekend erfgoed (her)ontdekken of deelnemen aan een van de ruim 850 activiteiten op meer dan 560 plaatsen.

Nu zondag reizen jong en oud door de rijke geschiedenis van Vlaanderen.

Exclusief betalend

Ook het exclusieve betalende programma valt duidelijk in de smaak van het publiek. Het aanbod met unieke bezoeken en ontmoetingen is zo goed als uitverkocht. Een kleine 2.000 mensen schreven zich in voor een van de twintig unieke bezoeken nu zondag.

Ze wandelen met toparchitect Hilde Daem door het Concertgebouw in Brugge, ontmoeten Graaf Marnix de Sainte Aldegonde persoonlijk in zijn kasteel in Bornem, maken voor dag en dauw een wandeling in de Plantentuin in Meise, bezoeken de Boekentoren in restauratie en zoveel meer.

Kristl Strubbe, gedelegeerd bestuurder van Herita: ‘Het is de eerste keer dat we een betalend aanbod op Open Monumentendag aanbieden. Het succes ervan toont dat veel mensen graag dat ietsje meer willen zien en beleven op Open Monumentendag en hiervoor dan ook willen betalen.’

Geert Bourgeois

Ook minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor onroerend erfgoed, viert Open Monumentendag. Hij brengt op zaterdag 10 september in avant première al een bezoek aan Het Tafelrond in Leuven, Cinema Plaza in Duffel en de Sint-Ritakerk in Harelbeke. Op zondag gaat hij langs in Eperon d’Or in Izegem, de Grote IJzerbeekgeul in Lampernisse (Diksmuide) en de Cabourduinen in De Panne.

Minister-president Geert Bourgeois: ‘We bewaren en behouden ons patrimonium niet om het onder een glazen stolp te plaatsen. Wij willen zo veel mogelijk mensen met ons erfgoed kennis laten maken, ons erfgoed leren koesteren, ons erfgoed helpen bewaren. Daarom hecht ik als bevoegd minister veel belang aan de ontsluiting van ons onroerend erfgoed, aan het openstellen voor het grote publiek. Ik wil het erfgoed dichter bij de mensen brengen, kom er dus samen met mij zondag van genieten.’

Open Monumentendag praktisch

Op Open Monumentendag zijn monumenten, archeologische sites en landschappen uit het reguliere programma gratis te bezoeken. In principe staan de deuren open van 10u tot 18u, tenzij anders vermeld in het programma.

Opgelet! Voor heel wat gratis bezoeken én voor het exclusieve aanbod moet op voorhand gereserveerd worden.

Alle info: www.openmonumentendag.be of  www.herita.be