De gegevens van ruim 3 miljoen Belgische Facebook-gebruikers zijn opnieuw aangeboden op een hackersforum. Daarbij zijn ook de gegevens van verschillende bekende Vlamingen en bekende politici.

Het gaat om gegevens die in 2019 al onderschept werden door hackers na een softwarefout bij Facebook. Er zijn ondertussen wel verschillende sites waar je kan nagaan of je bij de gedupeerden bent.

Het gaat om namen, e-mailadressen en andere persoonlijke informatie die vaak door gebruikers zelf gedeeld werden op Facebook, maar bijvoorbeeld ook om het telefoonnummer waarmee mensen zich hebben geregistreerd.

Als die gegevens aan elkaar gelinkt worden, is het voor criminelen erg eenvoudig om te starten met phishing (online oplichting).

Men ontwikkelde wel een zoekmachine waarmee mensen online kunnen opzoeken of hun gegevens gelekt zijn of niet.

Valse berichten meld je bij verdacht@safeonweb.be. Dat maakt het mogelijk om websites te blokkeren. "De gegevens zijn nu gelekt, dat kunnen we niet meer terugdraaien. Ze staan online en zullen niet meer van het internet gehaald worden. Het is écht aan ons om waakzaam te zijn." (VRTNWS) Foto fb.