U bent hier

Geld erfenis Herentalsenaar Ronald Luyten levert topstuk op voor Jakob Smitsmuseum

Mol
07.05.2018 - 16.32u
Door: Herman Gezelle

De Vrienden van het Jakob Smitsmuseum uit Mol hebben een schilderij van Smits gekocht op een veiling bij Sotheby's in Parijs. "Het werk 'De stal' is vanaf nu te bewonderen in onze collectie", zegt voorzitter Marina Nuyts.

De nieuwe aanwinst van Jakob Smits pronkt vanaf deze week in de vaste collectie van het museum. Het gaat om een atypisch schilderij van de Molse schilder waarin hij meer schildert dan enkel een zicht op de binnenkant van een stal.

"Smits vond dat zijn impressionistische tijdgenoten slechts de werkelijkheid schilderden vanuit een beperkt oogpunt", zegt ­Marina Nuyts, voorzitster van de Vrienden van het Jakob Smits­museum.

"Zelf probeerde Smits een totaalbeeld te creëren waarin hij zowel de binnen- als buiten­relatie aan bod liet komen. De interieurs in zijn vele schilderijen bevatten een open deur, de typische venster-doorkijk. Deze kijk haalde hij bij de Hollandse meesters van de 17de eeuw."

Het schilderij 'De stal' is ook in deze stijl geschilderd. De toeschouwers krijgen door de open schuurdeur een bredere kijk op de omgeving en de werkelijkheid. Niet alleen het werk van de boeren, maar ook het Kempens landschap komen beter tot hun recht.

"We hebben het werk gekocht met een deel van de erfenis van de bekende Herentalse kunsthandelaar Ronald ­Luyten", zegt Nuyts. "Het geld is dus meteen al goed besteed." (pb-pp) foto Jakob Smits­museum

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto