Zo'n 8 000 Geelse 65-plussers ontvangen binnenkort een uitnodiging om gratis een gele doos af te halen bij hun apotheker.

'De gele doos' is een herkenbare gele bewaardoos voor medische en andere gegevens die belangrijk kunnen zijn voor de hulpdiensten.

Je bewaart de doos in de koelkast. Hulpverleners vinden zo snel de nodige informatie. Op donderdag 19 augustus ontving een Geelse senior officieel de eerste Geelse gele doos.

De gele doos, nu ook in Geel

Dit voorjaar startte het project 'gele doos' in de Kempen. Hiermee wil het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) Kempen, het platform van de seniorenraden uit onze regio, levens van senioren redden.

Ook stad Geel biedt alle Geelse 65-plussers en personen met een onderliggende medische aandoening gratis een gele doos aan. Op die manier draagt de stad bij aan het gezond ouder worden van haar inwoners.

Dagcentrum Het Eepos zorgt voor het vullen van de gele dozen. De Geelse Seniorenraad, Welzijnszorg Kempen en de provincie Antwerpen ondersteunen het initiatief.

Wat is het?

In de gele doos stop je medische en andere gegevens over jezelf, die nuttig zijn voor diensten als brandweer, politie en medische hulpverleners in een noodsituatie.

In de gele doos zit een deursticker, een blanco medische fiche en fiche vermiste persoon. Je bewaart de doos in je koelkast omdat dit een gemakkelijke vindplaats is voor hulpdiensten.

Door de meegeleverde sticker te plakken op de binnenkant van je voordeur, weten hulpverleners dat er een gele doos in je koelkast zit. Zo vinden ze snel de nodige informatie om gepaste hulp te bieden.

Voor wie?

Zo'n 8 000 Geelse thuiswonende 65-plussers krijgen een uitnodiging om de gele doos gratis af te halen bij hun apotheker. De brieven worden per leeftijdscategorie verstuurd vanaf september tot eind oktober, waarbij de oudste senioren eerst aan bod komen.

Ook voor mensen jonger dan 65 jaar met een onderliggende aandoening of chronische ziekte kan de gele doos heel nuttig zijn. Zij mogen vanaf november gratis een gele doos afhalen bij de apotheek.

Omdat de stad geen gegevens heeft van deze doelgroep, ontvangen zij geen persoonlijke uitnodigingsbrief.
Vanaf 2022 zullen Gelenaars die in dat jaar 65 jaar worden, ook een uitnodiging voor een gele doos ontvangen.

Waarom?

Tijdens een noodgeval is de patiënt vaak niet meer in staat om noodzakelijke medische info of andere gegevens door te geven aan de hulpverleners. Ook mensen uit zijn of haar omgeving, overmand door emotie of onwetend, kunnen de hulpverleners soms niet verder helpen.

In zo'n geval kan de gele doos redding brengen. De gele doos zorgt ervoor dat hulpdiensten sneller kunnen handelen in (soms levensbedreigende) noodsituaties.

Ze kunnen hun zorg afstemmen op de persoon in nood en verliezen minder tijd bij de zoektocht naar verdwenen personen. Dankzij de contactgegevens in de gele doos kunnen hulpverleners ook vlugger het sociale netwerk van de zorgbehoevende inschakelen.
Aan de slag met je gele doos

Wat hoort er allemaal thuis in de gele doos en hoe vul je de formulieren best in?

• Vul de medische fiche in of laat deze invullen door een familielid, mantelzorger of huisdokter.
• Je kunt ook de fiche 'vermiste persoon' invullen. Deze info kunnen hulpverleners gebruiken als je vermist zou raken.
• Voeg een kopie van je identiteitskaart of een recente foto toe.
• Voeg je medicatielijst toe. Dit kun je vragen aan je apotheker of huisarts.
• Eventueel kun je ook documenten rond vroegtijdige zorgplanning en wilsverklaringen toevoegen.
• Bewaar de gele doos in de koelkast.
• Kleef de bijgevoegde sticker aan de binnenkant van je voordeur. Zo weten hulpverleners onmiddellijk dat er een gele doos aanwezig is.
• Werk de informatie in je gele doos regelmatig bij, bijvoorbeeld als je medicatie verandert.
Via www.geel.be/geledoos kun je de fiches opnieuw afdrukken of vraag bij je apotheker gratis blanco fiches.

Op de foto : Griet Smaers, schepen van sociaal beleid, overhendigde vanmorgen de eerste Geelse gele doos aan Gelenaar Herman Van Lommel /rr.