In het kader van een internationaal gerechtelijk onderzoek naar drugssmokkel is vandaag een man uit Geel gearresteerd.

Nog 7 anderen werden opgepakt op verschillende locaties in ons land. Ze zouden allen betrokken zijn bij de invoer van ruim 11 ton cocaïne. De organisatie werd vermoedelijk aangestuurd vanuit Dubai.

Er werden verschillende huiszoekingen uitgevoerd en daarbij werd een Gelenaar aangehouden. De verdachten moeten nu nog voor de onderzoeksrechter verschijnen.

De arrestaties zijn een uitloper van het lopende Sky ECC onderzoek.

In het onderzoek konden aanvankelijk 2 ladingen cocaïne (404,5kg en 461,95kg) in de Antwerpse haven onderschept worden, maar dat leek het topje van de ijsberg. Er konden nog 12 bijkomende feiten gelinkt worden aan deze groep, waarbij ten minste 4.954 kg verdovende middelen de haven werd buiten gebracht en nog eens in totaal 5.400 kg onderschept werd.

Bij een deel van deze feiten konden betrokken havenarbeiders geïdentificeerd worden.

De organisatie heeft uitvalsbasissen in de regio Antwerpen – vooral in de buurt van de haven – waar containers met cocaïne uit Zuid-Amerika aankomen.

In Spanje was reeds een gerechtelijk dossier in verband met dezelfde activiteiten geopend. Daarom is er een JIT (Joint Investigation Team) opgericht tussen België en Spanje.

Het onderzoek is vervolgens met de steun van Eurojust en Europol uitgebreid tot verschillende andere Europese landen.

Het dossier is verrijkt met gegevens die waren ontcijferd in de SKY ECC-applicatie, waardoor het heel andere proporties heeft aangenomen. Er zijn contacten vastgesteld in verschillende Zuid-Amerikaanse landen (Brazilië – Ecuador – Colombia – Peru – Bolivia en Paraguay).

Voor het vervoer in Europa werden verschillende middelen gebruikt (voertuigen met verborgen ruimten – transportbedrijf, gebruik van vrachtvliegtuigen of privéjets en natuurlijk: containervervoer via Antwerpen'. (fed. parket)