Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gelenaars kunnen opwarmen in ‘warmteplekken’

Nu de energieprijzen de pan uit swingen en met de winter voor de deur, wil stad Geel haar inwoners niet in de kou laten staan. In vijf stedelijke gebouwen zorgt de stad voor een ontmoetingsruimte of ‘een warmteplek’ waar het de hele winter lekker warm is. Gelenaars kunnen er komen opwarmen terwijl ze thuis hun verwarming lager zetten.

De bibliotheek, lokaal dienstencentrum Luysterbos, woonzorgcentrum Wedbos, ontmoetingsruimte ’t Gelijkvloers en buurtcentrum den alleman doen deze winter dienst als ‘warmteplek’. Ook in drie ontmoetingscentra in de deeldorpen en een woonzorgcentrum in het centrum is iedereen welkom voor een gezellige babbel of een warme ontmoeting.

Iedereen welkom

Mensen kunnen thuis de verwarming een graadje lager zetten en komen opwarmen in de warmteplekken. Iedereen is er welkom. Bezoekers hoeven er niks te consumeren en kunnen gebruikmaken van de faciliteiten die de locatie biedt, zoals gratis de krant lezen of werken op openbare computers. Er zijn frisse en warme dranken aan democratische prijzen of gratis beschikbaar, afhankelijk van de locatie.
Zo is de bibliotheek een rustig en warm plekje om te studeren of te werken. Elke woensdag om 14.30 uur biedt de bib een extra, gezellig voorleesmoment rond een kampvuur.

Stad spaart energie

Stad Geel laat in de warmteplekken de verwarming aan staan. In andere stedelijke gebouwen wordt deze teruggeschroefd tot 19 graden, in sportzalen tot 17 graden. Op die manier bespaart ook de stad op energiekosten. De stad dooft ook de openbare verlichting en de kerstverlichting tussen 23 en 5 uur, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht. Stedelijke gebouwen worden deze winter buiten niet verlicht.

Griet Smaers, schepen van sociaal beleid: Sommige mensen kwamen sowieso al moeilijk rond, laat staan nu met de huidige energieprijzen. We willen onze kwetsbare inwoners dan ook een plek bieden om op te warmen terwijl ze thuis energie kunnen besparen. Je kunt in de warmteplekken gewoon ‘zijn’, maar evengoed een gezellig praatje maken. Geel wil een warme stad zijn voor iedereen, en dat kun je nu wel letterlijk nemen.”

Meer info: www.geel.be/warmteplekken

 

Deel dit artikel