Kinderen op zoek naar geluk. Van 12 tot 16 oktober 2015 is er in de 900 kinderopvangvoorzieningen voor schoolgaande kinderen feest. De Buitenschoolse Opvang staat open voor kinderen uit het basisonderwijs voor en na school, op schoolvrije dagen en tijdens vakanties. Er zijn vandaag in Vlaanderen meer dan 41.000 door Kind en Gezin erkende of vergunde opvangplaatsen voor schoolgaande kinderen. Ook veel scholen organiseren aanvullend nog opvang voor schoolgaande kinderen, vooral naschools.
Buitenschoolse kinderopvang in Vlaanderen
66% van de kinderen tussen 2,5 en 12 jaar maakt in de schoolweek regelmatig gebruik van de buitenschoolse kinderopvang (voor of na schooltijd en op woensdagnamiddag). Grootouders, de school en de door Kind en Gezin Initiatieven voor Buitenschoolse kinderopvang zijn de meest gebruikte opvangvormen.
In de schoolvakanties wordt 67% van de kinderen regelmatig opgevangen of nemen ze deel aan vrijetijdsactiviteiten. Grootouders, vakantie-initiatieven, speelpleinwerking, familie en de door Kind en Gezin erkende initiatieven voor buitenschoolse opvang zijn de meest gebruikte opvangvormen in de schoolvakanties.
Week van de Buitenschoolse kinderopvang met als thema "Geluk(t)"
Van 12 tot 16 oktober zet het Vlaams Platform Buitenschoolse kinderopvang het thema "Geluk(t)" in de kijker voor de Week van de Buitenschoolse kinderopvang. Omdat iedereen een beetje geluk kan gebruiken en omdat het zoveel deugd doet als het ons lukt. Maar ook omdat het bij het leven hoort dat het soms ook eens niet lukt en dat het net een succes kan zijn om te leren hoe je met plezier kan falen.
De kinderbegeleiders gaan met de kinderen op zoek naar geluk en wat hen gelukkig maakt. Ouders, buurt en toevallige bezoekers zijn gewaarschuwd: er is niets mis als de kinderen luidkeels Raymond van het Groenewoud's 'Gelukkig zijn' zingen, als alle klavertjes drie en vier uit het grasveld zijn verdwenen, als er torens gelukkoekjes worden gebakken en uitgedeeld, als er zotte uitdagingen aangegaan worden die lukken of mislukken. Het is gewoon de Week van de buitenschoolse opvang! Met wat geluk een week om nooit te vergeten.
Geluk en besparingen
Om in een buitenschoolse kinderopvangvoorziening voldoende zorg en spel te kunnen aanbieden is een goede begeleider-kindratio belangrijk, blijkt uit onderzoek en uit de praktijk. De huidige vereiste om 1 begeleider per 14 aanwezige kinderen te voorzien, komt onder druk te staan door de besparingen van de Vlaamse Regering.
Per 1 januari 2016 worden de weerwerkgesco-statuten en -subsidies geregulariseerd. Deze regularisatie is een goede zaak, maar gaat ook gepaard met een besparing: organisatoren zullen 5% minder subsidie krijgen om de lonen van de kinderbegeleiders te betalen. Als Vlaanderen niet over de brug komt met extra middelen om deze besparing te compenseren heeft dit ongetwijfeld negatieve gevolgen voor de buitenschoolse kinderopvang.
"De toekomst van morgen zijn onze kinderen. In hen moeten we elke dag investeren. Ik hoop dat de Vlaamse regering deze mening deelt en blijft investeren in de kinderbegeleiders. Het doorvoeren van de geplande besparingen in de buitenschoolse kinderopvang, leidt tot kwaliteitsverlies en dat verdienen onze kinderen niet", pleit Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid in de provincie Antwerpen.