333 dagen vóór de gemeente- en provincieraadsverkiezingen lanceert de Landelijke Beweging haar inspiratie voor beleidsmakers. Via fiches met concrete acties wil ze het beleid en potentiële kandidaten inspireren. De Landelijke Beweging is het samenwerkingsverband tussen Boerenbond, Landelijke Gilden, KVLV-vrouwen met vaart, KVLV-Agra, Groene Kring, KLJ en LRV.

De fiches kwamen tot stand via een voortraject waar leden, bestuursleden, politici en beroepskrachten hun suggesties konden geven. De meer dan 500 binnengekomen voorstellen werden aangevuld met vernieuwde standpunten, innovatieve ideeën en oplossingen voor de uitdagingen waar de gemeentes en provincies voor staan.

Hieruit kwamen 16 fiches die beleidsmakers nu zullen inspireren bij de opmaak van hun programma, maar de ideeën komen vooral van pas bij de uitvoering van een evenwichtig beleid in onze dorpen, gemeenten, steden en provincies.

"De Landelijke Beweging wil de lokale overheden inspireren over een brede waaier aan thema's", zegt Sonja De Becker, voorzitter van de Landelijke Beweging. "Als plattelandsbeweging ijveren wij voor het respect voor het Vlaamse platteland en zijn bewoners. Voor ons speelt de land- en tuinbouw een onvervangbare rol als economische drager en beheerder van het landschap en de leefomgeving. We leggen in onze fiches de link naar onze verstedelijkte context. Vlaanderen is stad én platteland: laat er ons samen werk van maken."

De gemeenten krijgen een prominente rol toegewezen in het ruimtelijk beleid en woonbeleid. De uitdagingen om de open ruimte te vrijwaren en in te zetten op kernversterking zijn niet nieuw, maar vragen een vernieuwende aanpak. Daarnaast speelt de gemeente een cruciale rol in de ondersteuning van kinderen, jeugd en zorg.

De Landelijke Beweging schuift vijf prioriteiten voor de gemeente naar voor:

1. Een sterk dorpenbeleid dat wordt uitgewerkt via betrokkenheid en participatie
2. Een regierol voor een sterk verenigingsleven en een actief jongerenbeleid in elke gemeente
3. Een kwaliteitsvol en integraal (thuis)zorgbeleid
4. Stimulansen voor de fiets als vervoersmiddel
5. Een beleid dat garant staat voor een toekomstgerichte ontwikkeling van land- en tuinbouwbedrijven

De provincie houdt grondgebonden materies binnen haar bevoegdheid, en is verantwoordelijk voor een dynamisch plattelandsbeleid dat impulsen geeft aan de leefbaarheid van het platteland. Daarnaast is er voor de provincie een belangrijke regie- en ondersteuningsrol weggelegd voor de uitdagingen die op de steden en gemeenten afkomen.

De Landelijke Beweging schuift vijf prioriteiten voor de provincie naar voor:

1. Rechtszekerheid voor land- en tuinbouwbedrijven in de vergunningverlening en plannen
2. Een beleid dat gericht is op het ruimtelijk rendement en het vrijwaren van de open ruimte
3. Het verderzetten van de kerntaak inzake waterbeheer
4. Een dynamisch plattelandsbeleid, waarbij de provincie faciliteert en coördineert
5. Ondersteuning voor landbouwverbreding in al haar vormen