Het VOC, het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Herenthout, wil binnenkort starten met een dierenambulance. Dat is al langer geweten.

De interventies van de lokale politie voor het vangen en vervoeren van weggelopen dieren vergen veel tijd en geld. Daarom vraagt de politie om te kunnen beschikken over een dienst of locatie om weggelopen honden en dieren tijdelijk op te vangen.

Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Neteland (VOC Neteland) is bezig met een onderzoek voor het oprichten van een dierenambulance. Zij willen 'dieren in nood' vervoeren in een ambulance-camionette.

Het gaat dan om gevaarlijke honden, exoten (slangen) en gekwetste inheemse wilde dieren. In het voertuig zal een chiplezer aanwezig zijn zodat een identificatie van honden/katten mogelijk is. Deze dieren worden ofwel terug naar de eigenaar gebracht ofwel naar een asiel. Er kan ook een tijdelijke opvang voorzien worden in een wachthok op het terrein van VOC.

Het VOC heeft dit project besproken met de federale overheid (Binnenlandse Zaken) en de Vlaamse overheid (Dierenwelzijn). Beiden vinden dit een uitstekend initiatief om de politie te ontlasten en het dierenleed te beperken. Het project kan maar gerealiseerd worden als voldoende gemeentebesturen en/of politiezones willen deelnemen.

Anders is dit financieel niet haalbaar.

Het college van Heist-op-den-Berg gaat principieel akkoord om te participeren in dit project 'dierenambulance'. Het college vraagt aan VOC om een samenwerkingsovereenkomst met een duidelijke kostenverdeling en een overzicht van de participerende gemeenten en politiezones op te maken.

De jaarlijkse kostprijs wordt geraamd op 30.000 euro.