De gemeente Olen plant vanaf 2016 de heraanleg van de kern van Olen-Centrum. Het is de bedoeling om Olen-Centrum op te waarderen en zuurstof te geven aan het plein en de omliggende straten. De uitdaging is om een evenwicht te vinden tussen een vlotte doorstroming op de gewestweg, goede riolering, het behouden en opwaarderen van groen, het stimuleren van handel en horeca, het behouden van het historische plein en te zorgen voor een bruisende dorpskern die toegankelijk, leefbaar en bereikbaar is voor iedereen.

Omdat de heraanleg van het centrum een hele kluif is, zowel praktisch als financieel, besliste het bestuur om het werk op te delen in vijf fasen. In de eerste fase zal de gewestweg heraangelegd worden en komt er nieuwe riolering. In de fases erna worden het plein en de omliggende straten aangepakt.

Actiecomité

Naar aanleiding van dit dossier voerde de gemeente gesprekken met het actiecomité Olen-Centrum niet geringd. Het actiecomité was het niet eens met de plannen en met de manier waarop de bevolking betrokken werd. Met de hulp van een bemiddelaar van participatie-expert Levuur voerden gemeente en actiecomité de afgelopen drie maanden gesprekken om naar de bezorgdheden te luisteren en de relatie opnieuw vlot te trekken.

Hoewel we niet in alles overeengekomen zijn, zijn gemeente en actiegroep wel naar elkaar toegegroeid en zijn er uit de gesprekken acties naar voren gekomen die door de gemeente en de partners opgenomen worden in het verdere traject.

- Zo is de gemeente in gesprek met AWV en de politie om te bekijken hoe het doorgaand verkeer vanop lange afstand zou moeten rijden en hoe de bewegwijzering naar het shopping park kan verbeterd worden.

Werkgroepen

- Daarnaast hebben we een technische werkgroep opgericht met de betrokken partners en vertegenwoordigers van gemeente en actiecomité.

- Ook heeft de gemeente zich geëngageerd om te evalueren met alle betrokken partners, zowel nu als wanneer fase 1 afgewerkt is en om eventuele knelpunten aan te pakken.

- Naar aanleiding van de vraag naar meer participatie, naar meer duiding en naar een toekomstvisie voor het stimuleren van de lokale economie, meer groen,... werd overeengekomen dat een stuurgroep zal nadenken over de verdere invulling van de fases 2 en volgende voor omliggende straten en plein. Hiervoor nodigen we in september alle burgers uit.

Infomoment 18 mei

Om dit alles persoonlijk aan u toe te lichten, nodigen wij u uit op maandag 18 mei om 20.00 uur in het lokaal dienstencentrum Komie Geire, Herentalseweg 1.

Op het programma:

- toelichten van het bemiddelingstraject gemeente - actiegroep;

- toelichten van de visie op de dorpskernherinrichting en de fasering van de werken;

- panelgesprek tussen gemeente en actiecomité om de voorstellen van beide partijen duidelijk te stellen;

- mogelijkheid om uw bezorgdheden, vragen,... stellen;

- uitnodiging om in september mee te denken over de toekomst van Olen-Centrum.

De eerder gecommuniceerde infoavond van 7 mei gaat dus niet door.

De gemeente hoopt op deze manier iedereen bij het dossier te betrekken om samen de toekomst van Olen-Centrum vorm te geven.