Lokaal bestuur Grobbendonk heeft Kasteel D'Ursel definitief aangekocht. Met de aankoop is een eerste maar belangrijke stap afgerond en kan de gemeente haar plannen voor het domein uitvoeren.

Burgemeester Marianne Verhaert (Gib) : 'We willen de kasteelhoeve restaureren en er een ontmoetingsplaats ontwikkelen.  Momenteel kan je in de kasteelhoeve aan de Nete al iets gaan drinken bij Bartel van Riet in 'Den Herberg'.'

Uitgebreide historie

'De kasteelhoeve dateert van 1586, maar kent een veel langere geschiedenis. Al in de 12e en 13e eeuw was er sprake van zetel van de Heren en stond er op het domein een eerste watermolen. De kasteelhoeve maakte destijds deel uit van een veel groter complex en tot het begin van de 21e eeuw was ze in gebruik als pachtboerderij.'

Focus ligt op laagdrempeligheid

'Na de aankoop is Grobbendonk nu de 4e eigenaar van het domein. Na Sebastianus de Grebendunc, de familie Schetz en de familie d'Ursel. Ook de omgeving rond het kasteel wordt aangekocht en de plannen voor het domein zijn groots.

De focus ligt op laagdrempeligheid.

Het moet een echte plaats worden waar mensen volop kunnen genieten van het water en de samenvloeiing van de Aa en Kleine Nete. Naast een spelplek voor kinderen zullen ouders kunnen genieten van iets fris in een herberg of iets lekkers in een bistro.

De gemeente hoopt in de toekomst via nieuwe trage verbindingen de kasteelsite extra aangenaam bereikbaar te kunnen maken. Daarvoor is ook Natuurpunt nauw betrokken bij de aankoop.

Ook op sportief vlak blijft de site een belangrijk eindpunt van een Kempense kajaktocht. De verwerving van de hoeve was mogelijk dankzij subsidies van Vlaanderen. De verwervingssubsidie bedraagt €206.000', besluit Verhaert.  Beelden Kempens Landschap.