Een goede dienstverlening voor ondernemers is één van de topprioriteiten voor een ondernemersvriendelijke of aantrekkelijke gemeente. Voor gemeentebesturen is het dan ook interessant te weten hoe ondernemers de kwaliteit van de dienstverlening percipiëren. Daarom ontwikkelde UNIZO de Gemeenteradar. Samen met lokale ondernemers en UNIZO kunnen gemeentebesturen via de Gemeenteradar hun dienstverlening volledig gratis en online laten doorlichten om zo te ontdekken waar er verbetering mogelijk is. Gemeentes die deelnemen, ontvangen in naam van de betrokken lokale ondernemers een aanmoedigingslabel.

De Gemeenteradar is een doorlichting die bestaat uit vijf onderdelen: een analyse van de ondernemersvriendelijkheid van de dienstverlening, een beoordeling van de dienstverlening aan ondernemers, een case, een beknopte websiteanalyse en een enquête voor lokale ondernemers. De doorlichting mondt uit in een rapport met actiepunten en aanbevelingen. Een lokale stuurgroep helpt bij het uitwerken en implementeren van deze actiepunten. Deze stuurgroep bestaat uit gemeentefunctionarissen, beleidsmensen, lokale ondernemers en UNIZO-specialisten.

Herselt heeft de "ondernemersreflex".

Clement Van Der Auwera, voorzitter UNIZO-Groot Herselt overhandigde deze middag het label aan Ronny Korthout, schepen lokale economie en burgemeester Luc Peetermans.

"Herselt is een goede gemeente voor ondernemers. Zo heeft Herselt bijvoorbeeld geen pestbelastingen voor ondernemers, in tegenstelling tot andere gemeenten uit de buurt" zo zegt Clement Van der Auwera, "UNIZO heeft samen met de gemeente enkele projecten lopen die de ondernemers ongetwijfeld ten goede zullen komen. De gemeenteradar is een voorbeeld van zo'n project. Verder lopen er actieve gesprekken voor kernversterkende maatregelen in het kader van de winkelnota Peeters."

Gemeenten die nog niet intekenden, kunnen dit via www.gemeenteradar.be.