U bent hier

Gemeente investeert in gronden en bouw brandweerkazerne : samen €4,40 miljoen

Kempen regio | Lille
27.10.2021 - 09.33u
Door: Herman Gezelle

De ontwikkeling van de brandweerkazerne in Lille staat niet stil. Op de gemeenteraad van vanavond beslist de gemeente over de aankoop van enkele percelen grond grenzend aan de gebouwen van de gemeentelijke technische dienst.

De gronden bieden verdere ontwikkelingsmogelijkheden voor de gemeentelijke werkhal, het recyclagepark én de geplande brandweerkazerne. Het gaat om vier percelen met een totale oppervlakte van 4500 vierkante meter.

De brandweerkazerne wordt een veiligheidscentrum waar ook de lokale politiepost en het Rode Kruis hun thuisbasis zullen krijgen.

In 2019 startten de eerste gesprekken tussen gemeente Lille en hulpverleningszone Taxandria rond de oprichting van een brandweerpost in Lille. In afwachting van de realisatie van een echte kazerne kwam er in juni al een tijdelijke brandweerkazerne in de gebouwen van de technische dienst in Lille.

Vanuit de tijdelijke kazerne rukt de brandweer nu al uit voor stormschade, wateroverlast, wespennesten en andere kleine interventies.
Burgemeester Peeters: "De definitieve brandweerkazerne in onze gemeente moet er komen om de aanrijtijden in te korten. Onze brandweerzone heeft met al haar gemeentes duidelijke afspraken gemaakt en haar aanrijtijden verscherpt om de veiligheid te verhogen.

In die overeenkomst is opgenomen dat de brandweer in 80 procent van de interventies binnen de 15 minuten ter plaatse is. Momenteel wordt onze gemeente, afhankelijk van de plaats van de interventie, bediend door de brandweerpost van Malle, Beerse, Turnhout of Herentals.

Maar vanuit die posten is het niet haalbaar om deze garantie te geven. Voor de veiligheid van onze inwoners is het dus heel belangrijk dat de kazerne er komt.

De brandweerkazerne wordt een veiligheidscentrum waar ook de lokale politiepost en het Rode Kruis hun thuisbasis zullen krijgen. Op deze manier kunnen de hulpdiensten op een optimale manier samenwerken."

Voor de aankoop van de grond trekt de gemeente 1.300.000 euro uit.

Voor de realisatie van het veiligheidscentrum investeert de gemeente nog eens 3.100.000 euro.

De gemeente en hulpverleningszone Taxandria willen het veiligheidscentrum over een vijftal jaar klaar hebben.

Brandweervrijwilligers gezocht

Tegen dat de kazerne klaar is, moet de gemeente Lille 32 vrijwillige brandweermannen en -vrouwen klaarstomen om de kazerne te bemannen.

Ondertussen zijn er al zes rekruten gestart aan hun opleiding. Interesse om vrijwilliger te worden? Neem contact op met kapitein Johan LambregHij beantwoordt al jouw vragen.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto