Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gemeente Laakdal : reglement voor privaat laden op openbaar domein

Laadpaal Herentals

Lokaal bestuur Laakdal stelt een reglement op voor het privaat laden van elektrische voertuigen op  openbaar domein. De gemeenteraad heeft dat reglement goedgekeurd.

Het gebruik van elektrische wagens is in opmars. Niet iedereen is echter in de mogelijkheid om thuis hun elektrisch voertuig op te laden omdat ze hun auto niet op het eigen terrein kunnen parkeren. De gemeente Laakdal stelt daarom een reglement op dat het mogelijk maakt om privaat te laden op een parkeerplaats op openbaar domein.

Eigenaars van elektrische wagens die niet over een parkeerplaats beschikken op hun eigen terrein, kunnen toestemming krijgen om op een parkeerplaats op openbaar domein hun elektrisch voertuig op te laden.

Ze moeten hiervoor een aanvraag indienen bij het gemeentebestuur. Aan het verkrijgen van de toestemming zijn enkele voorwaarden verbonden.

  • Het laadpunt moet zich op het eigen terrein bevinden
  • De openbare parkeerplaats moet direct grenzen aan het voetpad aan de kant van de woning
  • De afstand tussen het eigen terrein en het voertuig mag niet meer dan 10 meter bedragen
  • De laadkabel mag niet op het fietspad of op de rijbaan gelegd worden. De gemeente voorziet daarom kabelgoottegels, deze worden door de aanvrager betaald. De gemeente plaatst de tegels zelf en blijft eigenaar er eigenaar van. De aanvrager is verantwoordelijk voor het onderhoud van de kabelgoottegels

De gemeente staat zelf in voor de aankoop en de plaatsing van de kabelgoottegels.

Burgemeester en schepen van Openbaar Domein Tine Gielis legt uit: “Door kabelgoottegels te gebruiken, ondervinden weggebruikers geen hinder. De laadkabels worden door degene die laadt in de kabelgoottegels gestoken en dienen na opladen meteen weer opgeborgen te worden. Door het zelf plaatsen van de kabelgoottegels creëren we uniformiteit en kunnen we beter toezien op de veiligheid van de andere weggebruikers. We starten dit als proefproject op en evalueren gaandeweg.”    

Schepen van Mobiliteit, Frank Sels, legt het belang uit van het toevoegen van extra laadpunten : “Gezien het stijgend aantal elektrische voertuigen zetten we ons als gemeentebestuur in om ervoor te zorgen dat inwoners voldoende toegang hebben tot laadpalen. Zo plaatsten we eerder dit jaar 10 extra openbare laadpalen, verspreid over de gemeente. We bieden mensen nu dus de kans om thuis hun voertuig op te laden als ze daar zelf geen plaats voor hebben.”

Laadpaal Herentals

Deel dit artikel