Sinds deze week mogen de horecazaken terug opstarten onder stevige voorwaarden. Alle winkels en bedrijven zijn al een tijdje terug opgestart. Om al haar ondernemers te ondersteunen bij hun heropstart na de coronaperiode hangt de gemeente Lille affiches in de winkels en bedrijven, plaatst ze borden langs de gewestwegen in samenwerking met haar horecazaken.

De boodschap: 'Koop lokaal' of beter 'Kies voor lokaal"!

Griet Verheyen: "We hechten heel veel belang aan al onze lokale ondernemers. Zij houden mee onze gemeente draaiende. Onze winkels en horeca zorgen voor beleving in onze gemeente.

Op het vlak van tewerkstelling hebben onze bedrijven dan weer meer impact. Onze boodschap is dus meer dan koop lokaal. We roepen onze inwoners op om ook voor dienstverlening lokaal te kiezen.

Zoek je een dakwerker, een aannemer, een fietsenmaker, een advocaat, een schoonheidsverzorgster ... kies dan ook lokaal.

We plaatsten daarom een dubbele boodschap op de borden langs de gewestwegen. Langs de ene zijde staat 'Ik koop lokaal' aan de andere zijde 'Ik hou van lokaal' om duidelijk te maken dat je niet alleen voor producten, maar ook voor diensten bij onze ondernemers terecht kan.

De gemeente heeft zich hard ingezet voor brede steun aan alle ondernemers. Ze richtte een eigen ondernemersplatform op, www.lille.be/wijzijnervoorjou, waar ondernemingen hun alternatieve dienstverlening tijdens de coronaperiode konden bekendmaken.

Daarnaast hielp de gemeente andere platformen als wijblijvendoorgaan.be/l/Lille en www.wijkomenterug.be aan de nodige bekendheid. Lille bood ook logistieke hulp door gratis plexiglas schermen te plaatsen en nadarhekken te leveren.

We kunnen nog extra maatregelen treffen, maar ze moeten doeltreffend zijn en de juiste mensen bereiken. Zo hebben we nu bijvoorbeeld toegestaan aan onze horeca-zaken om hun terrassen uit te breiden.

Belastingen voor onze ondernemers schrappen of de betaling ervan uitstellen zoals andere gemeentes doen, is bij ons niet aan de orde omdat we geen lokale belastingen voor ondernemers hebben. Onze ondernemers hebben zich verenigd in 'Ondernemend Lille'.

Het is een heel actieve, enthousiaste groep waarmee we constant in verbinding staan om zaken af te toetsen. De missie van 'Ondernemend Lille' is niet enkel om te netwerken, maar ze willen ook kennis met elkaar delen, een schakel zijn op lokaal niveau en de economie stimuleren.

Hun motto luidt : "Succesvol ondernemen doen we samen". Ondernemers die positief willen meedenken over hoe we onze gemeente kunnen verbeteren, mogen altijd met 'Ondernemend Lille' contact opnemen via mij."

Foto: Schepen voor economie Griet Verheyen en de nieuwe medewerker voor lokaal ondernemen Sarah Van Herck trokken naar Mariline De Poortere van Optiek Mariline om de eerste affiche te overhandigen. Mariline opende haar zaak in dorp Lille op de eerste dag na de corona-sluiting.