U bent hier

Gemeente Mol laat asbestverontreiniging onder sportvelden in Donk onderzoeken

Mol
04.03.2020 - 16.34u
Door: Mark Jaspers

De gemeente Mol heeft een oriënterend bodemonderzoek over de sportsite in Donk besteld bij milieuonderzoeksbureau ABO, om na te gaan hoe ernstig de historische bodemverontreiniging op de site is nadat die meer dan vijftig jaar geleden werd gebruikt als stortplaats voor asbest en huishoudelijk afval. Acute maatregelen zijn allicht niet aan de orde, stelt de gemeente op basis van een eerste visuele controle door experts dit voorjaar.

De sportterreinen in Donk bieden momenteel plaats aan voetbalclubs KFC Mol en Donk Sport, hockeyclub Inter Mol, de Molse Ruiterclub en een petanqueclub. Naast de sportterreinen hebben meerdere clubs er geïnvesteerd in kleedkamers en een eigen kantine.

De gemeente is eigenaar van de gronden en stelt dat ze haar verantwoordelijkheid wil nemen voor de vermoedelijk aanwezige historische bodemverontreiniging, zeker met het oog op de Vlaamse doelstellingen om tegen 2036 voor alle historische bodemverontreiniging ten minste de sanering op te starten.

De gronden in Donk staan momenteel gesignaleerd als "risicogronden" omdat ze in de jaren 1960 - toen ze nog in privébezit waren en er een voormalige zandput gelegen was - werden gebruikt als stortplaats. Later werd alles afgedekt en stapsgewijs omgevormd tot de huidige sportsite.

De gemeente wil nu laten nagaan hoe ernstig de vermoedelijke verontreiniging is. Dat zal gebeuren met behulp van boorpunten, peilbuizen en sleuven verspreid over de site. Als er inderdaad sprake is van ernstige verontreiniging, komt er een tweede, diepgaander onderzoek op basis waarvan een saneringsplan kan worden opgesteld.

Het onderzoek zal pas starten na het huidige voetbal- en hockeyseizoen en zal worden afgerond voor de start van het volgende. De sportclubs worden ook maximaal betrokken bij eventuele toekomstige onderzoeken en maatregelen. Momenteel is er geen risico voor de gezondheid voor wie op de terreinen gaat sporten, klinkt het. (Belga)

imageMeer nieuws

2e fase Wensbeeld Wechelderzande afgerond

Lille 15.01.2021 - 19.00u

Voormalig N-VA-politicus veroordeeld voor verkrachting : 3 jaar cel

Voormalig N-VA-politicus veroordeeld voor verkrachting : 3 jaar cel
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 15.01.2021 - 15.57u

Voka - KvK Mechelen-Kempen: “Gemiddeld omzetverlies daalt van 13 naar 9 procent”

Kempen regio | Provincie Antwerpen 15.01.2021 - 15.56u

Stoelendans bij N-VA Herentals blijft duren

Herentals 15.01.2021 - 14.22u

Motard Walter Roelants (Grobbendonk) haalt Belgisch record

Motard Walter Roelants (Grobbendonk) haalt Belgisch record
Grobbendonk | Internationaal | Neteland 15.01.2021 - 11.21u

Sabam-rekening voor duizenden horeca- en handelszaken zonder dat er muziek klinkt : 'Waanzin van Sabam'

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 15.01.2021 - 09.13u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto