De gemeenteraad besloot tijdens de zitting van 26 februari aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie. De Statiegeldalliantie verenigt bedrijven, lokale overheden, milieuorganisaties en iedere andere organisatie die het zwerfafval beu zijn.

De Statiegeldalliantie vraagt concreet aan de regeringen van de Belgische gewesten Vlaanderen, Brussel en Wallonië om het statiegeldsysteem op blikjes en plastic flessen in 2018 in te voeren.

Onze gemeente is in Vlaanderen al jarenlang een voorloper wat betreft zwerfvuilbeleid. In 2014 voerde het gemeentebestuur samen met haar uitgebreide netwerk vrijwillige netheidsverantwoordelijken, een blikjesproject uit.

Tijdens dit project werd het aantal blikjes, flacons en brikjes geteld. Deze cijfers vormen vandaag de basis voor de discussies over het invoeren van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Het is dan ook een logische stap dat Mol zich aansluit bij de Statiegeldalliantie.

De Statiegeldalliantie

Samen roepen we de regering op om structurele en eerlijke oplossingen door te voeren in de vorm van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes. Dit zowel België als in Nederland. Recycling Netwerk Benelux nam in 2017 het initiatief voor de Statiegeldalliantie. Haacht, Halen, Hamont-Achel, Hasselt, Laakdal, Tielt en Zoersel sloten eerder al aan.

De partners van de Statiegeldalliantie willen:

· een structurele oplossing voor de vervuiling van straten, bermen, stranden en zeeën door plastic flessen en blikjes;

· een eerlijke oplossing voor zwerfafval door de kosten ervan weg te halen bij de burgers en lokale overheden en het verpakkende bedrijfsleven ervoor verantwoordelijk te maken;

· een écht duurzaam, circulair model voor het beheer van grondstoffen.

Meer info: milieudienst, 014 33 07 35, milieudienst@gemeentemol.be