De afgelopen dagen heeft het gemeentebestuur niet alleen klachten ontvangen van inwoners en gebruikers van de Goorse Weg maar ook rapporten van politie en brandweer over de onveiligheid van de huidige situatie.

Door grasdals te plaatsen komt er een einde aan het probleem van modder, diepe sporen en slippartijen waarmee we sedert de openstelling vorige week worden geconfronteerd.

Al tijdens de ontwerpfase was het gemeentebestuur ervan overtuigd dat betonnen grastegels de juiste invulling zijn om de middenstrook stabiel, groen en veilig te houden.

De aanleg met grastegels zat dan ook in de aanvraag voor de bouwvergunning. Ondanks een nota in het bouwdossier om deze keuze te motiveren, oordeelde het agentschap Onroerend Erfgoed dat deze oplossing de erfgoedwaarden in de omgeving van de Goorseweg zouden aantasten. De afgeleverde vergunning liet de gemeente dan ook niet toe om grastegels te leggen tussen de twee betonstroken.

Noodgedwongen zijn we dan overgeschakeld op alternatieven als gefundeerd gras en geogrids. Maar die systemen schieten duidelijk tekort.

"De ervaring van de voorbije maanden bevestigt wat wij als gemeente altijd beweerd hebben, namelijk dat grastegels simpelweg nodig zijn om geen problemen te hebben." zegt schepen van Openbare werken Guy Van de Perre (CD&V). "Het is jammer dat we veel tijd verloren hebben voor de feiten ons gelijk geven. "

De voorbije dagen heeft de gemeentelijke Technische dienst hakselhout in de middenstrook aangebracht, waardoor het alvast minder glibberig is en de groeven minder diep. Elke ochtend worden de betonstroken geveegd voor de start van de scholen.

"Maar dat kan alleen maar een heel tijdelijke oplossing zijn en daarmee zijn de veiligheidsproblemen allerminst opgelost," zegt burgemeester Ward Kennes (CD&V). "Dat de afgelopen dagen ook brandweer en politie de noodklok hebben geluid, laat ons geen andere keuze dan nu snel en krachtig te handelen," aldus de burgemeester.

Tijdens een plaatsbezoek met Onroerend Erfgoed, op maandag 3 december bleken er nog steeds geen werkbare alternatieven op tafel te liggen. Daarom heeft het schepencollege deze week beslist om in functie van de veiligheid van alle weggebruikers, bewoners, fietsers, recreanten, hulpdiensten, enz. alsnog de oorspronkelijk geplande grastegels te leggen," aldus burgemeester Kennes.

Dankzij de grote inzet van onze Technische Dienst zijn we erin geslaagd een aannemer aan te stellen om nog deze week met de werken te starten. "De betonnen grastegels zullen er in de loop van volgende week liggen. We zullen onderzoeken of en in welke mate we de extra kosten kunnen verhalen op het agentschap Onroerend Erfgoed dat volgens ons een inschattingsfout heeft gemaakt," besluit Van de Perre.