U bent hier

Gemeente Olen bestrijdt 3.000 processierupsnesten

Olen
22.07.2020 - 07.52u
Door: Lex Verellen

Het lokaal bestuur Olen verwijderde tussen begin mei en eind juni 3.000 nesten met processierupsen op het openbaar domein. Het zette hiervoor twee bestrijdingsploegen in en hing nestkasten op. Inmiddels hebben de meeste rupsen zich teruggetrokken in hun nest om er te verpoppen tot vlinders.

Inwoners konden de afgelopen weken de aanwezigheid van een nest op het openbaar domein melden waarna een viertal medewerkers van Technische Dienstverlening de nesten weghaalde.

Ze deden dit – ondanks de vaak hoge temperaturen – in de nodige beschermingskledij en met behulp van een hoogtewerker en stofzuiger.

Nestkastjes als natuurlijke bestrijder

Het lokaal bestuur hing begin dit jaar ook een 40-tal nestkastjes op in zones waar de eikenprocessierups de afgelopen jaren veel aanwezig was. De meeste vogelhuisjes raakten bewoond door mezen.

Deze vogels lusten graag rupsen en droegen bijgevolg op een natuurlijke manier een steentje bij aan de bestrijding. Technische Dienstverlening maakt de nestkastjes in het najaar schoon zodat ze volgend jaar opnieuw succesvol ingepalmd kunnen worden.

Meldingen processierupsen

Brandharen van processierupsen kunnen gezondheidsklachten bij de mens veroorzaken zoals brandwonden en schade aan de ogen en luchtwegen. De periode waarin de rupsen deze brandharen krijgen is inmiddels voorbij. De grootste strijd is dus gestreden. Stilaan ontpoppen de rupsen zich tot vlinders.

Merk je de komende weken op het openbaar domein toch nog een verlaten nest op, dan kan je dit nog steeds doorgeven via de digitale signaalkaart op www.olen.be/signaalkaart.

Vermeld zeker heel duidelijk waar je het nest hebt gezien aan de hand van een huisnummer, een paalnummer of specifiek locatiekenmerk. Zonder duidelijke beschrijving kan er geen bestrijdingsactie volgen.

Voor het wegnemen van nesten op privédomein kan je geen beroep doen op de gemeentelijke diensten. Dat moet je zelf doen, eventueel via een handige kennis of een aannemer die zich daarmee bezighoudt.'

imageMeer nieuws

Freelance copywriter Bert Moons : 'DeSchrijfwerkerij straf verhaal, ik zou volgens artsen niet meer kunnen schrijven,

Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.58u reading time7min

Bevelaar en freelance copywriter Bert Moons (49) heeft een nieuw schrijfbureau opgericht.

Met DeSchrijfwerkerij.be wil hij een bureau op de markt brengen met de flexibiliteit van een freelance copywriter. De oprichting van een nieuw schrijfbureau is op zich geen groot nieuws, maar wel wanneer je weet dat gespecialiseerde artsen Bert enkele jaren geleden vertelden dat hij nooit nog zou kunnen schrijven.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto