U bent hier

Gemeente Olen en Instituut Technisch en Handelsonderwijs Nijlen vallen in de prijzen Belfius Smart Belgium Awards

Kempen regio | Nationaal | Nijlen regio | Olen
24.04.2019 - 22.20u
Door: Mark Jaspers

Gent heeft met het digitaal mobiliteitsplatform Traffic Management as a Service (TMaaS) woensdagavond bij de uitreiking van de Belfius Smart Belgium Awards de prijs gewonnen bij de grote gemeenten.

Gemeentelijk Instituut voor Technisch en Handelsonderwijs Nijlen

De Smart Care Award ging naar het Gemeentelijk Instituut voor Technisch en Handelsonderwijs in Nijlen. Daar ontwikkelden de scholieren een valdetectiesysteem dat automatisch de hulpdiensten en familie van bijvoorbeeld senioren verwittigt.

Gemeente Olen

De gemeente Olen won de eerste Smart Insurance Award voor een pilootproject van slimme sensoren in een woonzorgcentrum.

TMaaS bundelt actuele mobiliteitsinformatie (auto, trein, tram, bus) en laat verplaatsingen in en rond de stad zo vlotter verlopen, meldt organisator Belfius. Gebruikers zien alle mobiliteitsdata vanaf eind 2019 op een dashboard, met een totaaloverzicht op de actuele verkeerssituaties in de hele stad.

Een nuttig instrument voor verkeersmanagers en burgers, heet dat. De vakjury gaf de oppergaai bij de Smart City Award bij de kleinere gemeenten aan Donceel, nabij Luik en Borgworm, voor de uitrol van slimme straatverlichting en de klimaatambities.

Ook bedrijven vielen in de prijzen: Colruyt bij de grote spelers voor het gebruik van vloeibaar ijs en niet langer vloeibare CO2 om frigokarren te koelen tijdens transport.

Bij de kleinere ondernemingen won de Brusselse startup Shayp het pleit met een slim toestel om op de watermeter te plaatsen. Zo kan de gebruiker het watergebruik beter opvolgen, maar het toestel trekt zelf ook aan de alarmbel bij een waterlek.

De publieksprijs was voor 'VRkeer' van de Universiteit Gent en campus Sint-Niklaas van hogeschool Odisee. Bij dat project leren leerlingen in een in virtuele omgeving bijvoorbeeld veiliger fietsen. (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto