Op zaterdag 26 september hielden gemeente, Umicore, brandweer en politie een rampoefening op en buiten het terrein van Umicore. Ook enkele gezinnen uit de buurt deden mee. Zij gaven zich vrijwillig op om zich te laten evacueren door de brandweer. Gedurende een uurtje werden zij opgevangen op de Umicore-site en kregen ze een toelichting van een expert over het scenario van de oefening.

Volgens het scenario werd er bij werken een hogedrukgasleiding geraakt met een steekvlam tot gevolg. Onmiddellijk na de oefening volgde er al een korte evaluatie met de verantwoordelijken van de verschillende disciplines. Binnenkort volgt een algemene debriefing.

Waarom oefeningen houden?

Tijdens deze oefening testten de deelnemers onder andere de onderlinge samenwerking en communicatie, de veiligheidsplannen en procedures zoals het afsluiten van de openbare weg, het redden, evacueren en opvangen van personeel en omwonenden,...

Burgemeester Seppe Bouquillon: "Het gemeentebestuur hecht veel belang aan openbare veiligheid. Daar horen het opstellen van noodplannen en het bestrijden van incidenten bij. De gemeentelijke crisiscel oefent ook regelmatig om de procedures in het algemeen nood- en interventieplan te testen en aan te passen indien nodig. Dat doen we zowel intern als met de hulpdiensten en bedrijven. Dankzij de oefeningen leren we elkaar ook beter kennen, wat het vertrouwen en de samenwerking tijdens een echte noodsituatie alleen maar ten goede komt."

Ook voor Umicore is veiligheid heel belangrijk. Umicore site-manager Jan Vliegen: "Als bedrijf zetten we sterk in op preventie om risico's te beperken en zo incidenten te vermijden. Daarnaast willen we goed voorbereid zijn indien er zich toch een incident zou voordoen. Hiervoor zijn zulke oefeningen noodzakelijk."

Wie is Umicore

Umicore Olen huisvest het hart van onderzoek en ontwikkeling van de wereldwijde Umicore Groep, en is daarnaast een productiebedrijf gespecialiseerd in geavanceerde chemische producten op basis van nikkel en kobalt, en op germanium gebaseerde oplossingen.