Het lokaal bestuur Olen viel woensdagavond tijdens de uitreiking van de Belfius Smart Belgium Awards in de prijzen. De gemeente kaapte met het innovatieproject 'Slimme sensoren in de zorg' de Smart Insurance Award weg.

Het afgelopen jaar testte het lokaal bestuur samen met partners TIVEDO, LiCalab en het zorginnovatiefonds van de provincie Antwerpen slimme sensoren uit in Woonzorgcentrum Zilverlinde. Die sensoren zijn in staat om alle bewegingen in een kamer te monitoren.

Het innovatief systeem moet ertoe bijdragen dat zorgverleners sneller en preciezer kunnen reageren op noodsituaties. Op termijn moet het innovatieve systeem er ook voor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven en mantelzorgers ontlast worden.

Bedoeling is zo beter in te spelen op de toenemende vergrijzingstrend en nog meer in te spelen op het concept van buurtgerichte zorg.

Winnaar Belfius Smart Belgium Awards

Omdat het lokaal bestuur Olen en Woonzorgcentrum Zilverlinde het project van de slimme sensoren op een positieve manier in de kijker willen zetten, dienden de partners in 2018 hun kandidatuur in voor de Belfius Smart Belgium Awards.

Deze awards werden enkele jaren geleden in het leven geroepen om het brede publiek een beter zicht te geven op alle 'smart' projecten in ons land die kaderen in één van de acht thema's: mobiliteit, energie, onderwijs, circulaire economie, milieu, stadsontwikkeling, gezondheid & preventie en Smart City diensten.

In totaal waren er meer dan 150 inzendingen en meer dan 50 genomineerden in de uiteenlopende categorieën.

Eerste Smart Insurance Award naar Olen

Gisterenavond vond de officiële awarduitreiking plaats in congrescentrum The EGG in Brussel. Naast een Smart City Award voor een lokale overheid < 30.000 inwoners, één voor een lokale overheid ≥ 30.000 inwoners, een Smart Company Award voor een bedrijf < 10 miljoen omzet, één voor een bedrijf ≥ 10 miljoen omzet en een Smart Care Award werd er ook voor het eerst een Smart Insurance Award uitgereikt.

De jury beloonde Olen met deze gloednieuwe award. Dit omdat de slimme sensoren ertoe bijdragen dat mensen langer op een veilige manier en in goede omstandigheden thuis kunnen wonen en omdat met de slimme sensoren risicosituaties sneller kunnen gedetecteerd worden.

"Ook als kleine gemeente maken we het verschil"

Het lokaal bestuur Olen is blij met de titel. "Deze award bewijst dat we ook als kleine gemeente een verschil kunnen maken op vlak van innovatie", vertelt burgemeester Seppe Bouquillon.

"Zorg is en blijft topprioriteit, zeker met de toenemende vergrijzing in het achterhoofd. We zijn er dan ook van overtuigd dat dergelijke innovatieve projecten van grote betekenis kunnen zijn in de hele zorgsector, ook buiten onze eigen gemeente."

Op de foto : Filip Kempen (DuraConnect), Peggy Rix, Seppe Bouquillon, Peter Bellens, Inge Adriaensen (LiCalab) en Leen Mertens bij WZC Zilverlinde Olen - rr.