Het lokaal bestuur Lille laat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn als nevenbestemming voor de kerk van Wechelderzande. De gemeenteraad besliste gisteravond om hiervoor een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren.

De gemeente had in het kerkenbeleidsplan, dat vorig jaar werd goedgekeurd, al laten opnemen dat een nevenbestemming voor de kerk van Wechelderzande moest onderzocht worden.

De kerkfabriek Sint-Amelberga van Wechelderzande en het college hebben zich gezamenlijk kandidaat gesteld bij het 'Projectbureau herbestemming kerken' om zich te laten begeleiden bij een haalbaarheidsonderzoek.

Het projectbureau is een samenwerking tussen onder andere de Vlaamse overheid, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeente (VVSG), de Vlaamse bouwmeester en het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC).

Na een gesprek met het projectbureau is de gezamenlijke kandidatuur weerhouden. De opmaak van de haalbaarheidsstudie zal 18 000 euro kosten. De Vlaamse overheid subsidieert 30% van dit bedrag.

Schepen Marc Herrygers: "We moeten nadenken over de toekomst van onze kerkgebouwen. Het kerklandschap is in verandering. Er zijn steeds minder priesters, minder kerkgangers en minder erediensten. Daarnaast kost het onderhoud van onze kerkgebouwen veel geld.

Voor de duidelijkheid: het kerkgebouw in Wechelderzande kan zijn huidige functie blijven behouden. De misvieringen zullen er bijvoorbeeld nog altijd kunnen plaats vinden.

De haalbaarheidsstudie onderzoekt welke nevenbestemming de kerk zou kunnen krijgen. Belangrijk is dat het gaat om gemeenschapsvormende functies.

Denk bijvoorbeeld aan een tentoonstellingsruimte, een leslokaal of vergaderruimte. Het haalbaarheidsonderzoek moet duidelijkheid brengen over welke keuze best gemaakt wordt als potentiële extra functies. Het eindrapport zal ook de volgende stappen aangeven en het project op weg helpen voor een vervolgtraject."