De jongste tijd zijn op de gewestwegen N13 (Kesselsesteenweg, Grote Steenweg, Liersesteenweg) en N 116 (Broechemsesteenweg) een aantal oversteekplaatsen voor fietsers verdwenen. Dit gebeurde in opdracht van de Administratie Wegen en Verkeer (AWV) en dus niet in opdracht van de gemeente. De gemeente betreurt dit en zal aan AWV vragen om een veilig alternatief te voorzien.  

Oversteekplaatsen fietsers

Het gaat om de oversteekplaatsen voor fietsers die waren aangeduid met twee rijen van witte vierkanten en die gelegen waren op een gewestweg met voorrangsweg in een zone 70. En daar zit volgens AWV het probleem.

In die omstandigheden moeten fietsers dezelfde wegcode volgen als alle andere weggebruikers en de oversteekplaatsen gaven de fietsers een vals gevoel van veiligheid. Kortom, de fietsers dachten soms dat ze voorrang hadden terwijl dat niet het geval was. Dit is de redenering die AWV in deze gevolgd heeft.

Alternatieven

De gemeente wil de inwoners hierover enerzijds informeren maar wil anderzijds ook op verschillende sporen werken om tot een veilig alternatief te komen. De vraag zal gericht worden aan AWV wat de mogelijkheden zijn om een veilig alternatief te voorzien.

Tegelijk wil de burgemeester deze problematiek ook op de agenda zetten bij de overlegrondes van de burgemeesters in zowel de regio Kempen als die van de ruime omgeving van Mechelen.