Het gemeentebestuur, het OCMW en de Landelijke Kinderopvang (LK) slaan de handen in elkaar om extra opvangplaatsen te voorzien voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Het gemeentebestuur en OCMW zorgen voor financiële ondersteuning. Landelijke Kinderopvang breidt in ruil het netwerk kinderopvang uit met achttien plaatsen én verhoogt de toegankelijkheid van de kinderopvang voor kwetsbare gezinnen. Het resultaat: een win-winsituatie voor alle partijen, zeker voor jonge ouders in onze gemeente.

Dankzij deze samenwerking komen er in het Centrum achttien extra opvangplaatsen voor kinderen tussen 0 en 3 jaar. In de Edmond Van Hoofstraat nummer 15 gaan drie onthaalouders aan de slag om de kinderen vanaf 18 april op te vangen in 'Mini Mollie'. Momenteel ondergaat het pand een grondige renovatie zodat het aan alle veiligheidsnormen voldoet.

'Mini Mollie', nieuwe groepsopvang in het Centrum

Kinderopvang organiseren in het Centrum is geen evidentie. De hoge huurprijzen maken het voor onthaalouders moeilijk om opvang te voorzien die financieel haalbaar is. Daarom ging het lokaal bestuur een samenwerkingsverband aan met de Landelijke kinderopvang (LK). Het gemeentebestuur en het OCMW dragen financieel bij in de huur van het pand voor 'Mini Mollie' in de Edmond Van Hoofstraat. In ruil voor deze ondersteuning zorgt LK ervoor dat kinderen uit kwetsbare gezinnen in hun buurt makkelijker een plek vinden bij onthaalouders.

Samenwerkingsverband toegankelijke kinderopvang

Volgens de richtlijnen van Kind & Gezin moet in elke kinderopvang 20% van de opvangplaatsen ingevuld worden door kinderen uit kwetsbare gezinnen. Ondanks deze richtlijnen vallen in onze gemeente nog heel wat kwetsbare gezinnen uit de boot. Dankzij het samenwerkingsverband krijgen deze gezinnen – vaak doorverwezen door het OCMW of andere welzijnspartners – makkelijker toegang tot het aanbod van kinderopvang. Door een snelle oplossing aan te bieden, krijgen ouders de kans te werken, solliciteren of een opleiding te volgen. Zo werken we structureel aan een betere toekomst voor kinderen uit kwetsbare gezinnen.

Meer info:
dienst samenlevingsopbouw, 014 33 15 67, samenlevingsopbouw@dsomol.be
Landelijke Kinderopvang, 070 24 60 41, kempenoost@landelijkekinderopvang.be