U bent hier

Gemeentebestuur investeert in duurzame beplanting park De Kiosk in Wezel

Mol
30.10.2020 - 15.52u
Door: Lex Verellen

Het gemeentebestuur heeft plannen om park De Kiosk in Wezel op te waarderen met nieuwe beplanting.

Recent genomen bodemstalen bevestigen de aanwezigheid van zware metalen in de grond van het park, net zoals in het aanpalende woongebied.

De verontreiniging is afkomstig van vroegere luchtververontreiniging uit de aanwezige zinkfabrieken. Het onderzoek maakt duidelijk dat dit geen gevaar betekent voor parkbezoekers en spelende kinderen.

Een bodemsanering is niet nodig. Wel veroorzaakt deze verontreiniging de moeilijke plantengroei.

Daarom werkt het gemeentebestuur in samenwerking met het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete (RLKGN) en experten van OVAM een beplantingsplan uit om de verontreiniging aan te pakken met natuurlijke oplossingen. Zo streven we naar blijvende gezonde beplanting in het park.

De Kiosk is een binnengebied van vijf hectare, gelegen naast de vrije basisschool van Wezel, tussen de Vieille Montagnestraat, de Keiheuvelstraat, de Pompstraat en de Langestraat. Park De Kiosk onderging in 2011 een herinrichting.

De kiosk kreeg een volledige renovatiebeurt en werd in z'n oude glorie hersteld. In 2015 plaatsten we onder impuls van de groep 'Wezel Grenzeloos' speeltoestellen voor de allerkleinsten. Jammer genoeg gedijt de huidige beplanting niet goed op de parksite.

Daarom werd in samenspraak met Buurtwerk Wezel besloten om een duurzame oplossing uit te werken. We organiseren dit in nauw overleg met de buurt. Deze investeringen stonden oorspronkelijk gepland in 2020, maar de coronacrisis en het bijkomende bodemonderzoek zorgden voor een verschuiving in de planning.

Bodemonderzoek leidraad voor beplanting

De aanwezigheid van de zinkfabriek in Wezel sinds 1889, leidde in het gehucht tot historische bodemverontreiniging met zware metalen. De verontreiniging kwam via luchtdeeltjes in de grond terecht.

Dat geldt voor een meerdere gebieden in Wezel, waaronder ook park De Kiosk. Daarom nam het gemeentebestuur bodemstalen. Het onderzoek van de bodemstalen door OVAM bevestigt de aanwezigheid van zware metalen, maar maakt ook duidelijk dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Het parkgebied saneren is dus niet nodig. De vastgestelde bodemverontreiniging ligt ruim onder de toegelaten norm:

· OVAM gebruikte de grenswaarden voor woongebieden om de saneringsnorm te bepalen. De maximaal toegelaten grens voor verontreiniging in woongebied ligt lager dan die van een parkgebied omdat er rekening gehouden wordt met de verblijfsduur. In een woongebied breng je veel meer tijd door dan in een park.

· Als we kijken naar de aanwezigheid van zware metalen in de grond, liggen de waarden in park De Kiosk lager dan de toegelaten norm in een woongebied. Zo ligt de gemeten waarde van arseen negen keer lager dan de toegelaten grens net zoals cadmium. De gemeten loodwaarde bereikt de helft van de toegelaten risicogrens.

· Er werden geen aslagen vastgesteld aan de oppervlakte.

Met de informatie uit het bodemonderzoek, gaat het gemeentebestuur op zoek naar beplanting die goed overleeft in deze omstandigheden.

We kiezen voor 'Nature Based Solutions', beplanting die:

· de verontreiniging vasthoudt in de ondergrond

· vermijdt dat verontreiniging aan de oppervlakte komt via bladafval

· een zuiverende functie heeft

Hiervoor winnen we advies in van OVAM.

Plan van aanpak

1. Dit najaar bekijkt het gemeentebestuur de duurzame beplantingsoplossingen in nauwe samenwerking met het RLKGN en experten van OVAM.

2. Het RLKGN maakt een voorontwerp.

3. In het voorjaar van 2021 organiseert het gemeentebestuur een inspraakmoment waarbij buurtbewoners en geïnteresseerden ideeën en suggesties mogen doen op basis van het voorontwerpplan.

4. Op basis van de ideeën en suggesties wordt het voorontwerpplan aangepast.

5. In het najaar van 2021 zorgen we voor de aanplanting van het nieuwe groen.

Groene sport-, speel- en ontmoetingspleintjes

De aanpak van park De Kiosk vormt onderdeel van de ambitie van het gemeentebestuur om jaarlijks een tweetal pleintjes om te vormen tot groene sport-, speel en ontmoetingsplaatsen.

De kerngroep speelruimte bekijkt jaarlijks welke pleinen aangepakt kunnen worden. Hiervoor houdt de kerngroep enerzijds rekening met de vragen van onze inwoners, anderzijds met de screening van de afdeling jeugd en sport die actief op zoek gaat naar potentieel nieuwe terreinen.

Telkens werken we met een 12-stappenplan voor de effectieve realisatie.

Meer info: afdeling jeugd en sport, jeugddienst@gemeentemol.be, sportdienst@gemeentemol.be - 014 33 05 10 - 014 33 05 12
Meer nieuws

Schipper loost olie in kanaal Herentals-Bocholt aan Aurubis Olen

Geel | Kempen regio | Olen 20.10.2021 - 09.59u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 20.10.2021 - 09.24u

Wout van Aert genomineerd voor Vlaams Sportjuweel

Wout van Aert genomineerd voor Vlaams Sportjuweel
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 20.10.2021 - 08.44u

Jan Moons : 'Seven2one Final Edition in Den Eyck op 10/11'

Jan Moons : 'Seven2one Final Edition in Den Eyck op 10/11'
Heist op den Berg | Kasterlee | Kempen regio 19.10.2021 - 17.02u

Camille komt naar Pennenzakkenrock 2022

Camille komt naar Pennenzakkenrock 2022
Kempen regio | Provincie Antwerpen 19.10.2021 - 16.39u

Koppelandstraat enkele dagen dicht

Herentals 19.10.2021 - 15.05u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto