Donderdag 18 april werden de vrijwilligers die deelnemen aan het project ‘netheidsverantwoordelijken’ 2012 getrakteerd op een dankreceptie. In ecocentrum De Goren ontvingen ze van het gemeentebestuur de welverdiende waardebon van 30 euro. Ook de deelnemende verenigingen krijgen gemiddeld een bedrag van 691 euro op hun rekening gestort.

Het project ‘netheidsverantwoordelijken’ bestaat in onze gemeente al negen jaar. Momenteel tellen we 41 individuele vrijwilligers en 29 verenigingen die deelnemen aan het project. Dat zijn er meer dan in 2011. Toen telden we nog 38 individuele vrijwilligers en 28 verenigingen. Met dit netwerk van netheidsverantwoordelijken zetten we de strijd tegen zwerfvuil verder.

Deze – individuele inwoners of verenigingen en scholen – engageren zich om minstens driemaal per jaar het zwerfvuil op te ruimen. Zij verzamelen het vuil in straten die ze zelf gekozen hebben. Daarna brengen ze dit naar een afgesproken plaats, waar de gemeentediensten het ophalen en afvoeren. Maar liefst 75 procent van alle straten in onze gemeente, exclusief de centrumstraten, werden in 2012 door hen zwerfvuilvrij gemaakt. Daarnaast wordt er nog zwerfvuil geruimd langs verschillende wandel- en fietstrajecten. In vele gehuchten dekt het project zo goed als het volledige grondgebied. Enkel Rauw, Wezel en Gompel vormen hierop een uitzondering. Het opgehaalde afval stond gelijk aan 1 562 vuilniszakken.

Dankjewel

Het gemeentebestuur apprecieert het enorm dat zoveel inwoners zich vrijwillig inzetten om onze gemeente proper te houden. Als dank schenken we elke vrijwilliger een waardebon van 30 euro. Voor verenigingen en scholen voorzien we – afhankelijk van het aantal straten dat wordt proper gehouden – een aardig bedrag voor de clubkas. Gemiddeld bedroeg dit in 2012 maar liefst 691 euro, goed voor 13,8 kilometer dat de vereniging proper houdt. Het totale bedrag voor de verenigingen was 20 050 euro.

Oproep nieuwe kandidaten 

Voor enkele straten zoeken we nog steeds vrijwilligers die zich kandidaat stellen als ‘netheidsverantwoordelijke’. Zo kan ook jij je steentje bijdragen om van onze gemeente een propere gemeente te maken. Voor onze vrijwilligers voorzien we een degelijke verzekering. Gooi je mee in de strijd tegen het zwerfvuil en neem vandaag nog contact op met de dienst leefmilieu.