Vier Molse parochiecentra kunnen rekenen op de financiële ondersteuning van het gemeentebestuur voor investeringen in de uitbouw van hun infrastructuur.

In totaal verdeelt het gemeentebestuur 231.136 euro over de parochiezalen van Donk, Ginderbuiten, Wezel en Gompel. Deze 4 organisaties dienden op basis van het subsidiereglement 'infrastructuurfonds gemeenschapshuizen' een aanvraag in.

Met dit subsidiereglement erkent het gemeentebestuur het belang van deze gemeenschapshuizen voor het lokale dorpsleven in de gehuchten.

Mol telt twaalf verschillende gehuchten, wat zeer typerend is voor onze gemeente. Elk gehucht heeft een eigen rijk dorpsleven, waarbij een gemeenschapshuis – vaak een parochiezaal – een centrale rol speelt.

Deze gemeenschapshuizen brengen inwoners samen en vormen de thuisbasis voor talrijke verenigingen. Verschillende gemeenschapshuizen beschikken bijvoorbeeld over een multifunctioneel zaaltje dat gebruikt kan worden door zowel de lokale theatervereniging als voor een plaatselijk eetfestijn.

Verdeling subsidies

De infrastructuursubsidies worden als volgt verdeeld:

> Den Donk vzw: 23.060 euro

Den Donk vzw diende een aanvraag in voor de verdere inrichting en omgevingswerken aan het nieuwe gemeenschapshuis in de Sint-Antoniusstraat. De investeringen omvatten onder andere:

· Aankoop van tafels en stoelen, koelkasten en geluidsinstallatie

· Inrichten van een toegankelijke tuin

> Parochiecentrum Ginderbuiten: 100.000 euro

Parochiecentrum Ginderbuiten, gelegen in de Kapellestraat, diende een aanvraag in voor volgende investeringen:

· Renovatie van het dak van de grote zaal

· Constructie van een bijgebouw

· Vervangen van stookketel op mazout door een gasketel

> Parochiehuis Wezel: 100.000 euro

Parochiehuis Wezel in de Lostraat diende een aanvraag in voor volgende geplande investeringen:

· Vervangen verwarmingsketels

· Vervangen van ramen in enkel glas door dubbel glas

· Isoleren van het dak

· Plaatsen brandwerende deuren

· Installeren automatische blusinstallatie

> Parochiezaal Gompel: 8.076 euro

Parochiezaal Gompel, Onze-Lieve-Vrouwstraat, gebruikt de subsidies voor:

· Vervangen stookketel op mazout door een verwarmingsketel op aardgas en aansluiting op het aardgasnet

Hoe en wanneer aanvragen?

Gemeenschapshuizen die beroep willen doen op het infrastructuurfonds, dienen een aanvraagdossier in bij het college van burgemeester en schepenen. Om een subsidie te bekomen voor bijvoorbeeld 2023 moet het dossier vóór 1 oktober 2022 ingediend zijn.

De aanvraag wordt vervolgens op ambtelijk niveau besproken en beoordeeld. Het college van burgemeester en schepenen neemt de finale beslissing. Meer informatie over de voorwaarden voor de subsidie en het aanvraagdossier vind je via www.gemeentemol.be/infrastructuurfondsgemeenschapshuizen.