Alternatieven voor uitleenposten in Kessel en Bevel worden uitgewerkt.  Op basis van meerdere argumenten en na zorgvuldige overweging heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om vanaf april 2017 alternatieven te voorzien voor de uitleenposten van de bibliotheek in Kessel en Bevel.

De beslissing werd enerzijds genomen vanwege het lage aantal ontleningen in de beide uitleenposten, maar kadert anderzijds in een ruimer project van modernisering van de dienstverlening met de uitbouw van de hoofdbibliotheek in Nijlen tot een modern informatie- en ontmoetingscentrum als speerpunt.

Ruimere hoofdbib Nijlen

Het voormalige gemeentehuis wordt verbouwd tot een moderne, hedendaagse bibliotheek met een uitgebreide collectie en andere faciliteiten (internet, leescafé, zelfuitleen,...). Na de verhuis kan in deze locatie de dienstverlening van de bibliotheek kwaliteitsvol worden uitgewerkt en aangepast aan de noden van deze tijd.

Tegelijk tonen de cijfers aan dat de uitleenposten in Kessel en Bevel zeer beperkt gebruikt worden. In Kessel waren over het hele jaar 2015 amper 328 leners en in Bevel waren er dat slechts 254. In 2014 waren die cijfers zeer gelijkaardig met 330 leners in Kessel en 290 in Bevel. In totaal blijkt dat meer dan 85% van alle ontleningen in de hoofdbibliotheek in Nijlen gebeuren. De verwachting is dat dit aandeel nog zal toenemen na de opening van de vernieuwde en moderne hoofdbibliotheek in Nijlen centrum.

Verder is het ook zo dat de collectie, de faciliteiten en mogelijkheden in de uitleenposten beperkt zijn. De nieuwe functies van de bibliotheek (ontmoeting stimuleren, dichten van de digitale kloof, kennis en leercentrum, activiteitencentrum, ...) zijn moeilijk verder te ontwikkelen in de uitleenposten.

Alternatieven

Ondanks het lage aantal ontleningen in de uitleenposten is de gemeente niet blind voor het feit dat de sluiting van de uitleenposten een impact heeft op een aantal specifieke gebruikersgroepen. Voor deze groepen wordt een alternatief uitgewerkt. Minder mobiele inwoners en senioren Een mogelijk alternatief is een project 'boekendienst aan huis' (met vrijwilligers) of het organiseren van vervoer tot aan de bibliotheek in Nijlen (bv. in samenwerking met de Minder mobielen centrale of vrijwilligers).

Scholenwerking

Leesbevordering bij kinderen en jongeren is een kerntaak van de bibliotheek. De scholenwerking van de bibliotheek is en blijft belangrijk. Na de verhuis van de bibliotheek naar het vernieuwde gebouw, worden alle scholen uitgenodigd om kennis te maken met de nieuwe bibliotheek, zodat zij zien wat die allemaal te bieden heeft.

Met elke school worden afspraken op maat gemaakt: de frequentie waarmee de school in klasverband de bibliotheek bezoekt, welke klassen de bibliotheek bezoeken, wanneer de school komt, ... Er wordt samen met de scholen bekeken of het nuttig is om netoverschrijdend een boekenpakket samen te stellen dat gedurende het schooljaar roteert tussen de scholen. Per school wordt ook het vervoer bekeken.

Een aantal scholen liggen op wandelafstand. Met de andere scholen wordt bekeken of zij zelf vervoer hebben, of het bibliotheekbezoek samen kan gebeuren met bv het zwembadbezoek of bezoek aan de markt.

Uitbreiding reservatiemodulen

 Uitbreiding van reservatiemodule via het bibliotheeksysteem Met de uitbreiding van de reservatiemodule kan een bibliotheekgebruiker van thuis uit een boek reserveren (naast uitgeleende materialen zullen tevens niet uitgeleende materialen aangevraagd kunnen worden). Deze materialen worden apart gehouden, zodat die kunnen worden afgehaald in de bibliotheek. Er zal ook onderzocht worden waar de inwoners van Kessel en Bevel boeken die terug binnen gebracht moeten worden, in hun deelgemeente op een veilige en geautomatiseerde manier kunnen deponeren.

Timing van de sluiting

De uitleenposten in Kessel en Bevel blijven open tot en met 31 maart 2017. Boeken kunnen in de uitleenposten nog uitgeleend worden tot 1 maart 2017 en ingeleverd worden tot 29 maart 2017.

Daarna kunnen boeken ingeleverd worden in de hoofdbibliotheek. Er wordt voor deze timing gekozen omdat de jeugdboekenweek jaarlijks in maart doorgaat. Tijdens deze week kan extra worden ingezet op een aanbod voor de scholen in de centrale bibliotheek in Nijlen.

Communicatie

Om de inwoners tijdig en volledig te informeren, gaat de gemeente vanaf september een communicatiecampagne voeren, beginnende met de Gemeentekroniek die begin september bedeeld zal worden.