Mol neemt deel aan de wedstrijd 'Boom van het Jaar 2020'. Hiervoor nomineerde het lokaal bestuur de kapellekensboom van Heidehuizen. Uit de verschillende kandidaten kiest de jury één laureaat per Vlaamse provincie en één uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De jury baseert zich voornamelijk op het verhaal van de boom of zijn rol in de omgeving. Nadien gaat de stemronde open en kan jij mee kiezen wie de winnaar wordt via www.boomvanhetjaar.be.

De iconische kapellekensboom op het centrale kruispunt Heidehuizen – sparrenstraat, pal voor de school, bepaalt sinds mensenheugenis het uitzicht van de dorpskern van Heidehuizen.

Het is een acacia of robinia, één van de beste hardhoutsoorten die er bestaan. In 2019 werd de boom nog door een boomchirurg onderzocht en werden (dode) takken verwijderd.

Herkomst?

Over de herkomst van de kapellekensboom bestaan twee versies: welke de juiste is, laten we in het midden. Er zouden destijds drie boompjes geplant zijn, waarvan er één overbleef, de huidige kapellekensboom.

Maar sommigen beweren dat de boom niet geplant is maar doodgewoon uitgeschoten. Er zou wel een stronk meegebracht zijn van Geel-Bel door Adolf Hannes, Rezinne Beyens, Maria Geuens, Josephine Geuens en Karel De Raedt. Deze stronk zou geplant zijn juist vóór het uitgeschoten boompje.

Daar zou het kapelletje aangehangen hebben tot het andere boompje gegroeid was tot een heuse boom. Het kapelletje wisselde van plaats en werd opgehangen aan de boom waar het nu nog hangt en de meegebrachte stronk zou verwijderd zijn.

Stem op kapellekensboom

Bomen kunnen tot 30 juni ingezonden worden. Op 1 september worden de provinciale winnaars bekend gemaakt en kan het stemmen beginnen via www.boomvanhetjaar.be.

Op 15 oktober weten we de Belgische winnaar 2020. Deze Belgische winnaar krijgt een mooie prijs. Zowel bomen in particuliere eigendom als bomen op publiek domein kunnen als kandidaat voorgesteld worden. Elke kandidaat boom moet wel publiek zichtbaar zijn.

Initiatiefnemers

De wedstrijd Boom van het Jaar is een initiatief van de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen vzw, in samenwerking met de European Landowners Organization (ELO), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), Aanspreekpunt Privaat Beheer (APB), de Bosgroepen, Bos+, Landelijk Vlaanderen en financieel bijgestaan door het Fonds Baillet Latour.