U bent hier

Gemeentebestuur pakt processierupsen preventief aan

Mol | Neteland
15.05.2017 - 13.00u
Door: Mark Jaspers

Begin deze week begint een externe firma - in opdracht van het gemeentebestuur - met het preventief spuiten van processierupsen. Alle inlandse eiken langs gemeentewegen krijgen een sproeibeurt met een biologisch en onschadelijk preparaat. Voor eventuele processierupsen in voor- of achtertuinen verwijst het gemeentebestuur door naar private firma's.

Het gemeentebestuur roept op om, wegens de risico's, eventuele haarden niet zelf te bestrijden. Een lijst met de firma's die de haarden aanpakken is verkrijgbaar bij de groendienst in 't Getouw, Molenhoekstraat 2.

Al sinds 1997 stelt het gemeentebestuur jaarlijks een firma aan om de meer dan 1.000 eiken langs gemeentewegen een preventieve sproeibeurt te geven tegen de gevreesde processierups. Hiervoor werken we samen met een gespecialiseerde firma die met een tractor de bestrijdingsmiddelen tot in de boomkruinen spuit. Deze preventieve spuitbeurten vinden enkel plaats op openbaar domein.

Privaat eigendom

Mensen die op privaat eigendom worden geconfronteerd met een hinderlijke haard van processierupsen, verwijzen we door naar een private firma. Om voortdurend een overzicht te behouden over de situatie, vraagt het gemeentebestuur wel om elke haard van processierupsen te melden.

Wat je zeker niet mag doen, is de rupshaard zelf bestrijden met pesticiden. In dat geval blijven de haartjes nog zeer lang actief. Bovendien zijn deze middelen schadelijk voor mens en milieu. Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger doe je beter niet. Door het verspreiden van de haren en de rupsen, vererger je de situatie. De beste raad is om rechtstreeks contact met de haard te vermijden en ook kinderen hierop attent te maken. Paniek is niet nodig.

Schadelijk

Wie ooit in aanraking kwam met de processierups, herinnert zich waarschijnlijk nog de hevige jeukhinder. De lange haren die de rupsen bij verstoring loslaten, kunnen in het lichaam tot ernstige ontstekingen of astmatische reacties leiden. De uitslag verdwijnt vanzelf binnen de twee weken. Problemen door de netelharen van de processierups kunnen optreden zonder dat er rechtstreeks contact was met de rupsen. De haartjes verspreiden zich via de wind en belanden zo in de kleding. Ook de ogen en de luchtwegen ondervinden veel last van de haartjes. Bij twijfel raadt het gemeentebestuur aan om onmiddellijk een arts te raadplegen.

Meer info: groendienst, 014 33 07 37, groendienst@gemeentemol.be

imageMeer nieuws

'Van 3 tot 3 op 9 december tegen Kanker Warmste Week'

Neteland | Vorselaar 22.11.2017 - 22.34u

HBBC : De warmste week part 2 voor Olivia op 25/11

Herentals | Neteland 22.11.2017 - 22.33u

De beklimming van de berg Alzheimer

De beklimming van de berg Alzheimer
Kempen regio | Neteland 22.11.2017 - 22.28u

100 vrijwilligers nemen deel aan Trefdag

100 vrijwilligers nemen deel aan Trefdag
Mol | Neteland 22.11.2017 - 22.24u

Lilse senioren massaal op wandel

Lilse senioren massaal op wandel
Lille | Neteland 22.11.2017 - 22.14u

Jamal daagt Rico Verhoeven uit in Rotterdam Ahoy voor de wereldtitel kickboksen tijdens GLORY: REDEMPTION

Jamal daagt Rico Verhoeven uit  in Rotterdam Ahoy voor de wereldtitel kickboksen tijdens GLORY: REDEMPTION
Internationaal | Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 22.11.2017 - 22.07u

Zorginnovatie : Brug tussen ondernemerschap en zorg

Herentals | Kempen regio | Neteland 22.11.2017 - 22.02u

Bleckmann zet alle zeilen bij op Black Friday

Grobbendonk | Neteland 22.11.2017 - 21.58u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto