U bent hier

Gemeentebestuur pakt processierupsen preventief aan

Mol | Neteland
15.05.2017 - 13.00u
Door: Lex Verellen

Begin deze week begint een externe firma - in opdracht van het gemeentebestuur - met het preventief spuiten van processierupsen. Alle inlandse eiken langs gemeentewegen krijgen een sproeibeurt met een biologisch en onschadelijk preparaat. Voor eventuele processierupsen in voor- of achtertuinen verwijst het gemeentebestuur door naar private firma's.

Het gemeentebestuur roept op om, wegens de risico's, eventuele haarden niet zelf te bestrijden. Een lijst met de firma's die de haarden aanpakken is verkrijgbaar bij de groendienst in 't Getouw, Molenhoekstraat 2.

Al sinds 1997 stelt het gemeentebestuur jaarlijks een firma aan om de meer dan 1.000 eiken langs gemeentewegen een preventieve sproeibeurt te geven tegen de gevreesde processierups. Hiervoor werken we samen met een gespecialiseerde firma die met een tractor de bestrijdingsmiddelen tot in de boomkruinen spuit. Deze preventieve spuitbeurten vinden enkel plaats op openbaar domein.

Privaat eigendom

Mensen die op privaat eigendom worden geconfronteerd met een hinderlijke haard van processierupsen, verwijzen we door naar een private firma. Om voortdurend een overzicht te behouden over de situatie, vraagt het gemeentebestuur wel om elke haard van processierupsen te melden.

Wat je zeker niet mag doen, is de rupshaard zelf bestrijden met pesticiden. In dat geval blijven de haartjes nog zeer lang actief. Bovendien zijn deze middelen schadelijk voor mens en milieu. Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger doe je beter niet. Door het verspreiden van de haren en de rupsen, vererger je de situatie. De beste raad is om rechtstreeks contact met de haard te vermijden en ook kinderen hierop attent te maken. Paniek is niet nodig.

Schadelijk

Wie ooit in aanraking kwam met de processierups, herinnert zich waarschijnlijk nog de hevige jeukhinder. De lange haren die de rupsen bij verstoring loslaten, kunnen in het lichaam tot ernstige ontstekingen of astmatische reacties leiden. De uitslag verdwijnt vanzelf binnen de twee weken. Problemen door de netelharen van de processierups kunnen optreden zonder dat er rechtstreeks contact was met de rupsen. De haartjes verspreiden zich via de wind en belanden zo in de kleding. Ook de ogen en de luchtwegen ondervinden veel last van de haartjes. Bij twijfel raadt het gemeentebestuur aan om onmiddellijk een arts te raadplegen.

Meer info: groendienst, 014 33 07 37, groendienst@gemeentemol.be

imageMeer nieuws

Opnieuw overstromingen : auto's meegesleurd in Dinant, aardverschuivingen in Namen

Nationaal 24.07.2021 - 22.11u reading time2min

Hattrickheld Hendrickx dirigeert sterke Red Lions voorbij Nederland : 3-1

Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen 24.07.2021 - 10.57u

Kijk straks vanaf 04 uur naar de wegrit in Tokio

Internationaal | Kempen regio | Neteland 23.07.2021 - 22.15u

Ook annulatie Antilliaanse Feesten - wél in 2022

Ook annulatie Antilliaanse Feesten - wél in 2022
Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen 23.07.2021 - 19.59u

Regering voert strijd op tegen mensenhandel en misbruik van prostitutie

Regering voert strijd op tegen mensenhandel en misbruik van prostitutie
Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 23.07.2021 - 15.35u

10e Keiheuvel Fly-In dit weekend

10e Keiheuvel Fly-In dit weekend
Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen 23.07.2021 - 15.24u

Financiële problemen door watersnood? Banken bereid om te helpen

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 23.07.2021 - 13.48u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto