U bent hier

Gemeentebestuur pakt processierupsen preventief aan

Mol | Neteland
15.05.2017 - 13.00u
Door: Lex Verellen

Begin deze week begint een externe firma - in opdracht van het gemeentebestuur - met het preventief spuiten van processierupsen. Alle inlandse eiken langs gemeentewegen krijgen een sproeibeurt met een biologisch en onschadelijk preparaat. Voor eventuele processierupsen in voor- of achtertuinen verwijst het gemeentebestuur door naar private firma's.

Het gemeentebestuur roept op om, wegens de risico's, eventuele haarden niet zelf te bestrijden. Een lijst met de firma's die de haarden aanpakken is verkrijgbaar bij de groendienst in 't Getouw, Molenhoekstraat 2.

Al sinds 1997 stelt het gemeentebestuur jaarlijks een firma aan om de meer dan 1.000 eiken langs gemeentewegen een preventieve sproeibeurt te geven tegen de gevreesde processierups. Hiervoor werken we samen met een gespecialiseerde firma die met een tractor de bestrijdingsmiddelen tot in de boomkruinen spuit. Deze preventieve spuitbeurten vinden enkel plaats op openbaar domein.

Privaat eigendom

Mensen die op privaat eigendom worden geconfronteerd met een hinderlijke haard van processierupsen, verwijzen we door naar een private firma. Om voortdurend een overzicht te behouden over de situatie, vraagt het gemeentebestuur wel om elke haard van processierupsen te melden.

Wat je zeker niet mag doen, is de rupshaard zelf bestrijden met pesticiden. In dat geval blijven de haartjes nog zeer lang actief. Bovendien zijn deze middelen schadelijk voor mens en milieu. Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger doe je beter niet. Door het verspreiden van de haren en de rupsen, vererger je de situatie. De beste raad is om rechtstreeks contact met de haard te vermijden en ook kinderen hierop attent te maken. Paniek is niet nodig.

Schadelijk

Wie ooit in aanraking kwam met de processierups, herinnert zich waarschijnlijk nog de hevige jeukhinder. De lange haren die de rupsen bij verstoring loslaten, kunnen in het lichaam tot ernstige ontstekingen of astmatische reacties leiden. De uitslag verdwijnt vanzelf binnen de twee weken. Problemen door de netelharen van de processierups kunnen optreden zonder dat er rechtstreeks contact was met de rupsen. De haartjes verspreiden zich via de wind en belanden zo in de kleding. Ook de ogen en de luchtwegen ondervinden veel last van de haartjes. Bij twijfel raadt het gemeentebestuur aan om onmiddellijk een arts te raadplegen.

Meer info: groendienst, 014 33 07 37, groendienst@gemeentemol.be

imageMeer nieuws

Fort van Kessel krijgt Projectsubsidie Natuur

Fort van Kessel krijgt Projectsubsidie Natuur
Kempen regio | Lier regio | Provincie Antwerpen 18.01.2022 - 09.03u

Voka : 'Starters zorgen voor 7.800 nieuwe jobs in Mechelen en Kempen'

Voka : 'Starters zorgen voor 7.800 nieuwe jobs in Mechelen en Kempen'
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 18.01.2022 - 08.12u

Icoon Jules Müller overleden (93)

Icoon Jules Müller overleden (93)
Herentals | Neteland 17.01.2022 - 19.43u

Overlegcomité komt vrijdag opnieuw samen

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 17.01.2022 - 19.33u

14,3 miljoen euro extra om binnenvaart een boost te geven

14,3 miljoen euro extra om binnenvaart een boost te geven
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 17.01.2022 - 17.13u

Provincie Antwerpen zet glastuinbouwsector in de kijker

Provincie Antwerpen zet glastuinbouwsector in de kijker
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 17.01.2022 - 16.49u

Loos brandalarm in Kleerroos

Loos brandalarm in Kleerroos
Herentals 17.01.2022 - 12.11u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto