Nu herbruikbare bekers sinds dit jaar verplicht zijn op evenementen, gaat lokaal bestuur Herentals een samenwerking aan met het maatwerkbedrijf Kaliber (vroeger ZKW) om voor de Herentalse verenigingen zo'n bekers te voorzien.

Aangezien verschillende evenementen zijn opgeschort en verzet door de coronamaatregelen, kunnen de Herentalse verenigingen bij de herorganisatie van hun activiteiten incalculeren dat de herbruikbare bekers vanuit de stad worden voorzien.

Het maatwerkbedrijf Kaliber, de vroegere ZuidKempische Werkplaatsen, gaat het uitleenmanagement voor de bekers op zich nemen. "Het is een mooi sociaal project en hiermee ondersteunen we ook onze burgerinitiatieven. Naast onze verenigingen zullen ook burgerinitiatieven van de herbruikbare bekers gebruik kunnen maken, zoals voor straatfeesten", zegt schepen van Sociale Economie Peter Bellens (CD&V).

Externe organisatoren

Het stadsbestuur kocht 3.600 herbruikbare bekers en trok daarvoor zo'n €6.000 uit. Een bak van 36 bekers zal beschikbaar zijn voor 1,5 euro, zonder waarborg. Op vraag van de jeugdraad blijven de bekers voorbehouden voor onze verenigingen. Zij kunnen eenvoudigweg bestellen via de webtool bij Kaliber. Na een evaluatie kunnen we ook de uitleen aan externe organisatoren overwegen.'