De aannemer van het gemeentehuis in Lille is volop bezig om de gevelbekleding van de tweede vleugel te plaatsen. Daarmee wordt het zichtbaar dat de werken aan het nieuwe gemeentehuis hun eindfase naderen. In september moeten de werken afgerond zijn en verhuist het OCMW van Lille naar de nieuwe vleugel.

Vanaf dan vind je alle gemeentelijke diensten en de diensten van het OCMW onder één dak. Eind 2018 ging de eerste vleugel van het gemeentehuis open. Daar zitten nu al de gemeentediensten gehuisvest. De diensten van het OCMW vind je vanaf september in de nieuwe vleugel.

Eerste schepen Luc De Backer (Groen): "Beide delen van het gebouw zijn verbonden. We hebben één centrale ingang en één onthaal. Voor alle gemeentelijke diensten en alle diensten van het OCMW kan je vanaf september dus op één plaats terecht.

Ook onze nieuwe dienst welzijn krijgt een plaats in het nieuwe gebouw. Het afgelopen jaar hebben we sterk ingezet op welzijn. Er kwamen vier deskundigen bij die zich ontfermen over vrijwilligersbeleid, sociale tewerkstelling, onderwijs, kinderopvang, mondiaal beleid, senioren, sociale zaken, gezondheid en welzijn. Deze medewerkers zaten nu nog verspreid over onze gebouwen, maar kunnen nu dus één sterk team vormen."

Aanpassingen aan ontwerp

Bij start van de bouw van het gemeentehuis werd de kostprijs geraamd op 6 miljoen euro. Op de gemeenteraad van februari ligt de verrekening voor van extra werken die gebeurden aan het gemeentehuis. In totaal gaat het om een meerkost van 1,5 miljoen euro.

Burgemeester Marleen Peeters (N-VA): "De bouw van het nieuwe gemeentehuis is een project dat door de vorige bestuursploeg in 2016 gestart is. In de bouwperiode, die nu al drie jaar duurt, zijn er zowel door de oude bestuursploeg als door ons wijzigingen van de opdracht geweest, aanvullende werken gebeurd of extra kosten geweest door onvoorziene omstandigheden."

Eerste schepen Luc De Backer (Groen): "De wijzigingen die wij gevraagd hebben, hadden betrekking op veiligheid, energiezuinigheid en comfort. Op enkele vlakken is er gekozen om grondiger te renoveren. Zo worden bijvoorbeeld de valse plafonds vervangen en de oude kabelgoten weggenomen.

Er was ook geen zonnewering voorzien waardoor het gebouw te sterk zou opwarmen in de zomer. We hebben er daarnaast voor gekozen om het gerenoveerde gedeelte mee aan te sluiten op de warmtepomp van de nieuwbouw.

Het vorige bestuur wilde dit stuk verwarmen met een klassieke ketel. Wat maakt dat er ook geen koeling mogelijk is. Het is jammer dit niet van in het begin voorzien was en dat we die bijsturing nog hebben moeten doen.

Burgemeester Marleen Peeters (N-VA): "In het burgemeestersconvenant dat ik ondertekend heb engageren we ons om een daling van de CO2-uitstoot op ons grondgebied te realiseren. We willen als bestuur het goede voorbeeld stellen met deze energiebesparende maatregelen.

Voor mij is dat convenant geen vodje papier. Naast de wijzigingen aan de plannen voor de veiligheid, energiezuinigheid en comfort hebben we ook de beslissing genomen om de politie niét naar Huis Goetschalckx te verhuizen zoals het vorige bestuur van plan was.

Dit was praktisch onmogelijk op het vlak van veiligheid. De erfgoedwaarde van het huis zou ook erg aangetast worden. De politie zal in de toekomst zijn plaats krijgen in de nieuwe brandweerkazerne die er komt op Achterstenhoek. Daar gaan we investeren in een echt veiligheidscentrum.

Voor Huis Goetschalckx hebben we een mooie oplossing door er de trouwzaal onder te brengen. Gelukkig zijn de kosten van deze functiewijziging zeer beperkt."

De volledige bouwkost van het gemeentehuis zal 7,5 miljoen euro bedragen. Het gemeentebestuur had met de extra kost van het gebouw rekening gehouden in haar meerjarenplanning.

Voor de bouw van het gemeentehuis doet de gemeente beroep op het architectenteam Esia - Van Meer. Bouwbedrijf Driesen uit Overpelt voert de werken uit.