U bent hier

Gemeentelijk rampenplan van kracht door lek in gasleiding: spectaculair ogende fakkels maar situatie is onder controle (3)

Westerlo
06.12.2019 - 16.45u
Door: Mark Jaspers

Wie vrijdagavond of -nacht langs de E313 in omgeving van Eindhout (Laakdal) in de lucht vlammen tot wel vijftien meter hoog opmerkt, moet niet verontrust naar de hulpdiensten bellen. "Vanaf 20u gaan we op een gecontroleerde manier met twee fakkels ethyleengassen verbranden", zegt Koen Bollen van de brandweerzone Kempen.

Het affakkelen van de gassen vormt het sluitstuk van een hulpverleningsoperatie die donderdagavond even voor middernacht van start ging. "Tussen het Albertkanaal en de E313 liggen ondergronds verschillende leidingen", weet burgemeester van Westerlo Guy Van Hirtum (CD&V).

"De beheerders van die leidingen zetten onder meer snuffelhonden in om lekken op te sporen. Donderdagavond laat gaf een van die honden tijdens een routinewandeling plots aan dat hij gas had geroken. Dat was ter hoogte van het cosmeticabedrijf Estée Lauder in Oevel (Westerlo). De hulpdiensten kwamen ter plaatse en stelden vast dat de hond goed werk had geleverd.

"Er was wel degelijk een verlies van gas", weet Koen Bollen. "De geur was afkomstig van een leiding met een diameter van 25 cm gevuld met ethyleen, een zeer licht ontvlambaar gas. Er zijn boringen uitgevoerd, gevolgd door meer metingen waaruit bleek dat de concentraties gelukkig laag waren."

Toch werd geen enkel risico genomen en werd het gemeentelijk rampenplan in werking gesteld. "Dat wil zeggen dat we twee aanpalende bedrijven hebben gecontacteerd", zegt burgemeester Van Hirtum.

"Bij Estée Lauder werd een klein deel van de productie stilgelegd." Volgens een woordvoerder van het bedrijf gaat het om een tiental mensen, maar is de site verder niet betrokken. Bij de buren Elektro Vansant, werd de conciërge gevraagd het bedrijf te verlaten.

"We zijn dan onmiddellijk begonnen met het inblokken (de leiding voor en achter het lek afsluiten, red.) van de gasleiding", legt Bollen uit. Dat gebeurde aan de ene kant in Geel en aan de andere kant in Herentals.

Vervolgens hebben we bedrijven als Ineos in Geel, die gas betrekken uit de leiding, gevraagd om zo veel mogelijk product af te nemen. Zo kunnen we de druk in leiding laten dalen. Als de druk zakt, gaat het vloeibaar ethyleen over in gas dat we dan kunnen affakkelen."

De deskundigen gingen vrijdagmiddag ervan uit dat het verbranden van de gassen vrijdagavond rond 20u van start zou kunnen gaan. Het verbranden zelf zou zo'n acht uur duren. "We zetten daarvoor twee installaties in. Enerzijds de fakkel die op Ineos zelf permanent aanwezig is en anderzijds een mobiele installatie die thans wordt opgebouwd tussen de E313 en de Amocolaan."

Gevaarlijk op het eerste gezicht

De hulpdiensten onderstrepen dat het affakkelen op zich niet gevaarlijk is, al ziet dat er wellicht toch een beetje anders uit. "Je ziet vlammen die tot vijftien meter hoog kunnen worden. Er is ook rookontwikkeling en het verbranden veroorzaakt geluid. Dat kan verontrustend lijken, maar dat is het dus niet. Omwille van de overlast worden de inwoners van Eindhout wel opgeroepen om het slaapkamerraam gesloten te houden."

In principe is zaterdagochtend al het gas uit de afgesloten leiding verdwenen. "Dan kunnen we op een veilige manier gaan graven om uit te zoeken waar het lek zich precies bevindt en ook de nodige herstellingen gaan uitvoeren", zegt woordvoerder Dirk Vandriessche van Petrochemical Pipeline Services, de beheerders van de gasleiding.

Na keuring kan de leiding dan opnieuw onder druk gezet worden. Vandriessche verwacht dat de bedrijven die ethyleen afnemen, met hun voorraad op eigen terrein verder kunnen tot de leiding weer operationeel is.

Bron GVA - 06/12/19 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto