Meer dan de helft van de Vlaamse burgemeesters (53,5%) denkt dat zijn gemeente er de volgende legislatuur financieel op achteruit zal gaan.
Dat blijkt uit een enquête die de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) vandaag heeft bekendgemaakt op een congres (foto). Als uitweg wil 64% van de burgemeesters besparen, een op de drie (29%) denkt eraan de belastingen te verhogen.Burgemeesters vrezen dus dat de volgende bestuursperiode eentje wordt van droog brood en water. Volgens de VVSG komt dit onder meer door de stijgende pensioenkosten. Gemeenten moeten zelf het pensioen betalen van hun statutaire medewerkers. De groep gepensioneerden wordt almaar groter, waardoor de kosten oplopen.
Niet alleen ambtenaren worden oud: de hele bevolking vergrijst. Daarom moet een gemeente ook steeds meer investeren in infrastructuur voor ouderen. Ook dat kost handen vol geld.
Maar er zijn nog financiële zorgen: door de crisis willen banken minder snel geld uitlenen op langere termijn. Een rekening op korte termijn wil zeggen dat je het geld sneller ter beschikking moet hebben, waardoor er minder ruimte is voor andere bestuurszaken. Daarnaast stelt VVSG dat ook Europa roet in het eten gooit: door strenge oppervlaktewaterverplichtingen moeten gemeenten grote investeringen doen.
Besparingen en belastingen
Door dit sombere toekomstbeeld gaan burgemeesters op zoek naar oplossingen. Besparen is de populairste optie, 64% van de burgervaders wil het aantal investeringen terugschroeven. Bijna een op de drie gemeenten (30%) denkt er ook aan om te snoeien in het personeelsbestand. Toch wil de overgrote meerderheid (85%) niet snoeien in de dienstverlening naar de burger toe.
Wie besparingen wil vermijden, moet meer belastingen betalen. Volgens de enquête wil 29% van de burgemeesters dat doen. 4.4% zegt zelfs dat de belastingen fors omhoog moeten.
Gevolgen voor iedereen
De VVSG vindt besparen “een gevaarlijke evolutie”, zo vertelt Mark Suykens op het jaarlijkse VVSG-congres.
“Burgers verwachten van hun gemeenten dat ze investeert”, aldus directeur Suykens. “Lokale besturen zijn in ons land goed voor ongeveer de helft van de overheidsinvesteringen en zijn dus ook een belangrijke werkgever. De bouwsector gaat het zeker voelen.”
In het jaar na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 gingen de belastingen in 5% van de gemeenten omhoog. Dat nu 30% van de burgemeesters denkt aan een lastenverhoging, toont volgens de VVSG aan dat de gemeenten het water aan de lippen komt.
Bron : Belga