Uit de jaarlijkse rondvraag bij 70 gemeenten uit de provincie Antwerpen blijkt dat het aantal gemeenten met het hoogste hinderniveau gedaald is van 51 in 2008 naar 39 in 2010, een daling van meer dan 23%.

Dit hinderniveau wil zeggen dat er in deze gemeenten meer dan 20 locaties zijn waar de eikenprocessierups voorkomt en waar er een duidelijke belasting is voor de bevoegde diensten. "We volgen de situatie op de voet", zegt gedeputeerde voor Leefmilieu Rik Röttger. "De provincie Antwerpen coördineert en adviseert de gemeenten om waakzaam te zijn op drukbevolkte of drukbezochte gebieden waar in het verleden al eikenprocessierupsen werden aangetroffen."

Al 16 jaar staat de Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid van de provincie Antwerpen de gemeenten bij in de opvolging van, voorlichting en advisering over de eikenprocessierups. Jaarlijks peilt de provincie bij de gemeenten naar het aantal gemelde locaties met eikenprocessierupsen en de hinder die men ondervindt. Hierdoor krijgt de provincie Antwerpen een globaal beeld van de toestand en kan ze de evolutie op de voet volgen. Uit de bevraging bleek dat er in 2010 39 gemeenten waren met hinderniveau 4. Dit wil zeggen dat er in deze gemeenten meer dan 20 locaties zijn waar de processierups voorkomt en waar er een duidelijke belasting is voor de bevoegde diensten. Ter vergelijking, in 2008 waren dit nog 51 gemeenten met het hoogste hinderniveau.

Gedeputeerde Rik Röttger: "De Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid volgt de situatie nauwgezet op. De provincie Antwerpen coördineert en adviseert de gemeenten om waakzaam te zijn op drukbevolkte of drukbezochte gebieden waar in het verleden al eikenprocessierupsen werden aangetroffen. Burgers die een nest vinden, raadt de provincie aan dit zo vlug mogelijk te melden aan de bevoegde gemeente." Het is de bevoegdheid van de lokale besturen om preventief op te treden en de nodige maatregelen te treffen om overlast en gezondheidsrisico’s (jeuk, huiduitslag, of irritatie aan ogen en luchtwegen na contact met de brandhaartjes van de rupsen) te voorkomen.
 
De microscopisch kleine brandhaartjes van de eikenprocessierups kunnen de huid irriteren. Wanneer de haartjes met de wind worden meegevoerd, kun je ook last krijgen van irritatie van ogen en luchtwegen. Bij herhaaldelijk contact kunnen de symptomen erger worden. De klachten kunnen één tot twee weken aanhouden, maar verdwijnen meestal vanzelf.
 
Meer informatie over de eikenprocessierups vind je terug op onze site
www.provant.be/eikenprocessierupsen.